Govor

Vera Markoja

Pozdravljeni. Jaz sem Vera Markoja, županja občine Črenšovci.

Tudi naša občina spada med manjše občine, 4 tisoč prebivalcev. Romskih prebivalcev je cca. 200, v dveh romskih naseljih.

Jaz bi se pa tu strinjala s kolegom županom glede neplačevanja. To je prvo, kar bi izpostavila. Neplačevanja odvoza smeti. Potem to povzroča tudi druge težave v zvezi s smetmi v samem naselju. Mi imamo velike težave tudi s ščurki in sedaj, ravno včeraj smo v proračunu morali sprejeti dodatna sredstva za deratizacijo in dezinsekcijo, ker potem ti otroci te živalice nosijo tudi v šolo in obstaja nevarnost, da se to razširi. In vse to mora pač občina poravnati. To je eno. To pa je zaradi tega, ker enostavno Romi ne plačujejo odvozov smeti, potem si nalagajo te smeti pri sebi in potem nastaja tam tudi od miši do vsega tega. To je eno.

Drugo, tudi ravnateljica v osnovni šoli me je opozorila, da se ne plačuje vrtec za male otroke. Da pač Romi ne poravnavajo obveznosti.

In pa prav tako se ne plačuje voda z njihove strani. In pa en manjši problem je pri tem, da otroci ne obiskujejo redno šole. Sicer to je redek problem, lani so imeli primer z eno deklico, upam, da bo to letos drugače.

Tako, da jaz bi predvsem prosila, če bi bilo možno, to smo naslovili tudi na Ministrstvo za delo en dopis glede tega neplačevanja, če bi bilo možno, če bi prejemnikom denarne socialne pomoči potem od te pomoči potegnili ta znesek stran in bi bilo potem urejeno, tudi ta problematika smeti bi bila bistveno bolj urejena kot je sicer.

Hvala.