Govor

Borut Horvat

Hvala lepa za besedo. Borut Horvat, župan Občine Turnišče.

Zdaj, jaz prihajam iz manjše občine, kjer je 3 tisoč 300 prebivalcev. Imamo en romski zaselek, nekje 65 prebivalcev v tem romskem naselju. Moram reči, da smo tisti prvi razpisi, ko so bili, smo dejansko uspeli »parcelizirat«, »razparcelizirat«, pripravit tudi vse, se pravi, pripeljat vodovod in kanalizacijo v naselje, naselje ogradit, tako, da ni bilo moteče potem tudi za, zraven so, se pravi, kmetijske površine, da niso zahajali na te kmetijske površine. / nerazumljivo/ nekaj stvari bi še bilo potrebno doreči, se pravi, infrastruktura, to bo tudi sosednja županja verjetno izpostavila, do teh naselij nimamo urejenih ne kolesarskih poti, cesta je zelo prometna, se pravi smo ob avtocesti in bi to bilo potrebno urediti.

Zdaj največje težave, kar se nam pojavljajo, so plačevanje teh gospodarskih javnih služb, tudi tu smo eno pobudo dali na ministrstvo, se pravi, Ministrstvo za družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zdaj malo smo dobili tak dvoumen odgovor, se sprašujemo župani, iz Pomurskega konca ali morajo to plačevati ali ne plačevati. Ne bomo rekli, da so samo Romi tisti, ki ne plačujejo. Večinoma so to prejemniki denarne socialne pomoči. Zaradi tega smo tudi že naslavljali na center, se pravi območni center določene zadeve. Nismo dobili konkretnih odgovorov, dobili smo take zelo dvoumne odgovore.

Glede šolstva, tudi določene probleme smo imeli. V občini smo jih uredili, se pravi v sodelovanju s centrom. Jaz bi tu mogoče predlagal, ker sedaj imam možnost, da se nekako upošteva romska problematika, mogoče tudi s kakimi javnimi deli, da se poskuša zadeve sanirati. Se pravi vse jim suportirati.

Zdaj, Romi so različni. Bom rekel eni so socializirani, se da dogovarjati z njimi, so tudi taki, ki se pač ne da z njimi dogovarjati. Zdaj, od naših ni žal noben zaposlen od teh 65, nekje 25, 30 je delovno sposobnih, noben ne dela nikjer. Tudi malo smo imeli probleme, ko smo poskušali enkrat v javna jih vključevati. Dejansko pridejo mogoče prvi teden, potem pa jih več ni.

Tu so največje težave. Dejansko infrastruktura, dokončanje infrastrukture, pa mogoče več na tem socialnem področju, se pravi, da bi se vključevalo določene službe, konkretno s tem, da bi tudi bili udeleženi mi kot občine, se pravi župani oziroma občinske svete. Zdaj, pri nas ni bilo problem tudi glede občinskega svetnika od vsega začetka. Sicer letos mlajša generacija prevzema dejansko te vse naloge, je pa največji problem infrastruktura, še dograditev. O infrastrukture kakšni ugodni razpisi, na katerih bi potem lahko nadaljevali s tem. Pa potem, pravim neplačevanje teh javnih gospodarskih služb, kjer se pa potem to odraža v celotni občini tudi na ostale občane – »zakaj bi mi plačevali, če oni ne želijo plačevati?«.

Toliko z moje strani.