Govor

Člane in članice pododbora, poslanke in poslance, vse vabljene ter seveda vse ostale prisotne prav lepo pozdravljam in pričenjam 3. sejo Pododbora za spremljanje romske tematike.

Obveščam vas, da je danes zadržana in se seje ne more udeležiti mag. Bojana Muršič, ker je službeno odsotna. Namesto člana pododbora Blaža Pavlina, pa bo danes z nami poslanec Jožef Horvat

Še posebej sem vesela, da se je seje udeležila poslanka Karla Urh, ki sicer ni članica odbora ampak jo danes zelo lepo pozdravljam med nami in upam, da pride tudi še kdaj.

Dovolite mi, da preden preidemo na dnevni red, ki ste ga prejeli z vabilom, povem pravzaprav zakaj smo v tem Državnem zboru ustanovili to skupino Pododbora za spremljanje romske tematike.

Gre za to, da smo na eni od sej Državnega zbora obravnavali letno poročilo o stanju na področju spremljanja romske problematike in tematike. In takrat je prišlo do ideje za moje strani, da bi ustanovili v tem Državnem zboru pododbor, ki bi se aktivneje ukvarjal s to problematiko, ki je široka, ki je obsežna in ki zajema kar precejšnje dele naše države. Se pravi, na različnih koncih Slovenije. Seveda je stanje tudi na različnih delih Slovenije drugačno ampak ravno zato, ker je drugačno, ker je specifično, želimo z neko konstruktivno, bom rekla razpravo in tudi samim delovanjem odbora priti tudi do nekaterih rešitev in pa izmenjav in uporab dobrih praks. Moram reči, da smo si skupaj zastavili zelo ambiciozen program dela. Začeli smo ga tudi uresničevati. Naj pa povem, kar se mi zdi tudi zelo dobro, ker želimo res delovati konstruktivno in predvsem operativno, kakor je pač seveda možno, ker smo le pododbor in posamezne sklepe, če jih sprejemamo, jih mora potem potrditi tudi matični Odbor za notranje zadeve in javno upravo, si bomo tudi predsedniška mesta delili in kmalu mene nasledi kolega Baković, tako da bomo tudi v tem smislu delili to pozicijo in seveda pripomogli k čim bolj učinkovitem delu.

Zdaj bi pa prešli kar na dnevni red. In sicer je ena točka. Se pravi pogovor z župani občin, ki so v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi v občini naseljeni romski skupnosti dolžni zagotoviti pravico do enega predstavnika v občinskem svetu. In vsi vi župani ste bili tudi vabljeni.

Jaz bom dala seveda najprej besedo vam. Želim in prosim, če se nekako omejite na tam 3 do 4 minute. Gre za to, da bi najraje od vas izvedeli predvsem tiste, najbolj ključne probleme, ki jih imate, pa morda tudi kakšno dobro prakso, da bomo potem to strnili in potem začeli tudi, upam da, reševati z ustreznimi službami v nadaljevanju. Tako da, za magnetogram vas prosim, da, ko boste dobili besedo, da se tudi predstavite in vas tudi obveščam, da danes ta pododbor tudi snemajo, tako da, boste lahko zadevo tudi potem sami videli v posnetku.

Toliko iz moje strani, zdaj je pa beseda vaša. Kdo želi besedo prvi? Kar pogumno, izvolite. Prosim samo za predstavitev.