Govor

Moran Jurkovič

Lep dober dan vsem. Sem predstavnik romske skupnosti v Krški občini, Moran Jurkovič.

Glede romske problematike. Po celi Sloveniji je dokaj ista, bom rekel. Ampak jaz bom dejansko govoril danes v Krški občini, tako da.

Problem v glavnem so bivalne razmere. In to je voda, elektrika, kanalizacija, zemljišče in tako dalje. V Krški občini imamo 4 romska naselja, s tem, da sta 2 priznana kot romska naselja, druga dva ne obstajata. In tista dva naselja romska, ki sta legalizirana, ki so priznana za romska naselja, je dokaj urejeno, ampak ni tisto, kar bi moralo še biti, mislim, bi že moralo biti par let nazaj urejeno, ampak žal to še ni dokončano.

Problemi – vsepovsod; pri šolstvu, pri zaposlitvi, pri zdravstvu, pri sobivanju s krajani in to se kar, nenehoma, kar povečujejo ti problemi. Ne, da se poboljšujejo ampak se povečujejo. V zadnjih 10 letih ni bilo toliko problemov s krajani, kakor je v današnjem času. In kako to reševati? Jaz sem se večkrat tudi dopisoval z Baluhom, sestanke smo imeli, sestankovali kako ta problem reševati. In sprva je bilo težko. Kako? Romska naselja pač so naselja in kaj »čmo« zdaj? To je bilo pred kakimi 20 leti rešitev za to, ne – da ustanovimo romska naselja in da pridobivamo vodo, elektrike in pač tam živimo, kjer smo, ne. Ampak dandanes pa to ni rešitev, kakor vidim. In vsi smo že, tudi občina in moja občina in kot jaz, svetnik in Romi sami in tudi krajani vidimo, da to ni rešitev. Romska naselja je dejansko treba, kako bi rekel, da se razselijo. Da se jih enostavno iz zemljevida zbrišejo, da niso več romska naselja.

In jaz sem tole tudi podal vsem inštitucijam in predal bom tudi na državni ravni, da se to naj bi to zgodilo, ampak, ne vem, zaenkrat ni posluha. Jaz ne vem, jaz mislim, da smo mi, Romi, izkoriščeni. In dejansko smo. Ker, sploh v bistvu ne vem, jaz sem malo slišal takole, ne vem, če je to resnica, da pridejo iz Evrope 8 milijonov evrov za Rome, na državni ravni. Ampak tega denarja, jaz ne vem, enostavno mi ne vidimo, ne. Saj ga v bistvu ne rabimo videti, ampak hočemo, da se s tem denarjem nekaj naredi za romsko populacijo. Ne pa, da nekam ta denar gre v neke druge namene, recimo projekte, ki se delajo, pa razne institucije, pa nekakšne laboratorije, pa da se dela raziskave za Rome. Pa zakaj mi to rabimo sploh? Saj to noben ne rabi, saj v bistvu, okej, saj po toliko letih, saj v vsaki občini nas je toliko prijavljenih in enostavno ta podatek se lahko dobi, koliko je Romov. Saj to ni zgrešeno. Tako, da tu ne rabimo plačati, ne vem, še enim drugim inštitucijam, da bo to delalo.

Glede šole. Se bom malo še pri šoli zataknil. Šola, vsi nam govorijo, očitajo, »ja, vaši otroci ne hodijo v šolo«. In res je. Veliko jih ne hodi v šolo. Ampak moramo razumeti za koga ne hodijo v šolo. Kako lahko en otrok ali pa starš od tega otroka, dajo otroka v šolo brez vode, brez elektrike, bivalno v kontejnerjih, pozimi? Gospa, glejte, verjemite mi, tudi jaz svojega otroka ne bi dal v minus 8, minus 10, zjutraj ob pol šesti ali pa ob šesti, da gre v šolo v kombi. Ker jaz vem, ko sem jaz hodil v šolo, kakšne probleme sem imel, ko nismo imeli ne vode, ne elektrike. Vsi so se nas odmikali iz stolčka. Mi smo bili v zadnji vrsti sedeli, čisto zadaj. In dandanes se še to dogaja. Ampak nebi bilo treba, ne. Zakaj je problem vodo dati, zakaj je problem elektriko dati, če jo oni plačujejo? Že 70 let, od 2. svetovne vojne smo v Sloveniji, pa še dandanes nimamo tisto, higieno, za živeti normalno. Ni vode, ni elektrike v enem naselju, ne. To je pa res žalostno. Ne vem kam ta denar gre in kaj delajo. Ali bo treba to res nekam izven Slovenije iti, poiskat pomoč ali se bo to tukaj reševalo. Tako, da – glede šole.

Glede službe, tudi nam očitajo - ja, leni smo. Ja, normalno da, saj, kdo pa ni dandanes len? Saj nobenemu se ne da delat, kaj ni res? Ja… in jaz sem delal, pred leti nazaj sem delal ankete pri društvu Papilot. Sem bil zaposlen in sem delal ankete glede zaposlitve, kdo bi zaposlil Rome po celi Sloveniji, tudi so bili s Prekmurja, Dolenjske in Posavja. Ampak verjemite mi, ko sem prišel do delodajalcev, kdo bi zaposlil Rome. To so takoj vedeli, da, mislim, vedeli so, da smo Romi, normalno. Ampak vedeli so, da tudi Romi nimamo šole, nimamo vode, nimamo elektrike. Prvo, kar je bilo – higiena pa dokončana osnovna šola ali pa srednja šola. Tega pa žal Romi mi nimamo, ne. In glede zaposlitev tukaj lahko rečem – konec. Mogoče s Prekmurja so imeli boljše rezultate, ker so tam že imeli te osnovne bivalne probleme že reševane. In vse to pelje, no, vse to, kar sem zdaj rekel, na bivalne razmere. Voda, elektrika in kanalizacija in vse to.

Ampak je pa še nekaj tukaj, saj, ko sem že omenil. Rešitev. Rešitev, jaz mislim, da je rešitev, da se Rome res razseli po ne-romskih naseljih. Verjemite mi, da to prakso že poznam. Da to prakso že poznam in živijo kvalitetno bivanje s sokrajani, z ne-Romi, je odlično. In vse, potem pride šola, služba in ni kraje in ni, kako bi rekel, kreganja s prebivalstvom tam, kjer Romi živijo. In to je rešitev. To je rešitev za nas, Rome. Ne moremo graditi, dograditi samo geta. Država daje razpise kot, bom rekel z državne strani dajemo razpise samo za širitev romskega naselja. Za urejanja romskega naselja – ne, to ni prav. To je bilo pred 20 leti prav, ko je bilo 10 Romov v enem naselju. Zdaj jih je pa 200 Romov v enem naselju. In to je normalno, ravno tako kot da bi pred leti, saj so bili menda, potem je najboljše, da dogradimo kot, da se vpišemo kot Indijanci. Da bomo rezervat imeli, pa bomo svojo, ne vem, pač to kar imajo v Ameriki, ne - rezervat je z Indijanci in tam bodi notri in delaj kar hočeš. In to dela Slovenija, po istem načinu. Jaz ne vem, kdaj bomo to reševali, ta problem. Zdaj je treba reševati.

Ta manjša naselja, ki se da, jaz govorim za Krško občino. Okej, 2 naselja sta legalizirana, sta priznana kot romska naselja, imajo dokaj tiste osnove za preživetje – vodo, elektriko že imajo. Ampak ta dva naselja žal nimata ne vode, ne elektrike. In jim še grozi odselitev. In občina je na naši strani, da bi pomagala tema dvema naseljem. Ampak problem je finančno kako to zapreti. Mi smo tudi na državo poslali en dopis, smo se javili tudi na razpis, da bi eno družino, ko je bil razpis, mislim, da predlani, za izselitev romske družine. Ampak žal nismo bili uspešni, zaradi tega, ker ni to romsko naselje, pač je »neromsko« naselje in to žal država ne financira. To ni prav, ti razpisi niso pravilno, kako bi rekel – »pošlihtani« - kajne. v bistvu mi svetniki, mi Romi in mi občina in naša občina ve kako reševati romske probleme. Saj država normalno, oni imajo, toliko denarja dajo, toliko imajo na razpolago Romi, pride tak denar, Urad za narodnosti dajo nekakšno, ne vem kaj pač dajo, eno pobudo ali ne vem kaj točno, ampak jaz mislim tukaj Urad za narodnosti bi moral največjo vlogo odigrati. Ampak žal je ne odigra tisto, kar bi morali. Večkrat smo poudarjali, večkrat smo ga prosili naj to naredi. Ampak žal ni.

Jaz pravim, da je treba čim prej stopiti v akcijo in to reševati. Rome je treba razseljevati. Država mora zagotoviti vsaj nekaj denarja za razseljevanje romskega naselja. Občina, naša občina je pripravljena dati, ampak žal mi rabimo samo 600 tisoč evrov dobrih, da rešimo dva romska naselja.

Pa še nekaj bi tule, oprostite gospa, glede finančne, glede tega Urada za narodnosti. Jaz ne vem zakaj imamo zveze, zakaj imamo Svet romskih skupnosti, zakaj imamo, bom tudi rekel, sem član foruma, okej, forum vsaj nekaj dela. Res se trudimo ampak žal ne moremo priti tako daleč kot zveza. Ali pa Svet romskih skupnosti. Zakaj je on največji član, če v bistvu ima samo svoje notri in samo za svoje »rihta«? Pa mi ga nismo videli v Posavju, ne vem, bom rekel par let. Muca žal ni, gospoda Muca. Ja. Pa toliko denarja gre. Tak denar se naj ukine vsem zvezam. Saj jih ne rabimo. Zakaj? Kaj oni kaj pripomorejo k temu? Zakaj ne bi tak denar dejansko dajali za reševanje romske problematike? Kot je elektrika, voda. 60 tisoč evrov dobiva ena zveza – pa to lahko 2 romski družini rešimo, da gredo v starejše hiše med ne-Romi živeti. Po 30 tisoč evrov se dobi kakšna kmetija, kakšna stara. Saj ne rabimo luksuzne hotele, pa ne vem kaj. In to, če imamo v Sloveniji 5 zvez – pa to je že nekaj denarja. Imamo v Ljubljani gospoda Tahirovića, ki sploh ni romsko naselje. In in govori o romskih naseljih. Pa imamo radio v Prekmurju, ki ga nihče ne posluša v dolenjskem, v Posavju. Pa toliko denarja damo. In to je vse iz Urada za narodnosti. To ni prav. Ne damo prav. Če pa zahtevamo nekaj, da se naši otroci izboljšajo, da se Romi izboljšajo, ki imamo toliko problemov – tega pa žal ne. In to ni prav.

Toliko, da vam samo malo povem o tem.

Hvala.