Govor

Duško Smajek

Sem Duško Smajek iz Novega mesta, svetnik, zastopam romsko skupnost Novo mesto, kjer je največ Romov na Dolenjskem.

Lansko leto je bilo rečeno, da se bo delal Žabjak, tam, kjer ni bilo nikoli ničesar narejenega. Naredilo se je en projekt tam, da bomo imeli pač Romi prireditve, delavnice in take stvari. V tem objektu še nič ne dela. Ne vem, jaz nisem kot svetnik obveščen nič – koliko je to »koštalo«, koliko denarja je šlo tem. Pojma nimamo mi svetniki toliko, da bi v tem Državnem zboru povedal, da nismo nič obveščeni o tem. Denarja smo dobili, se dela Žabjak, so začeli gradbeni delati ceste in to, kar morajo delati, ker pač imate pogodbe, čakali smo skoraj zdaj pol leta, da so to začeli delati. Jaz sem stalno z njimi na vezi ampak, kar se pa tiče denarja, pa to, pa nimamo nobene, nikjer nimamo nobene informacije. Noben ne daje. Mi kot svetniki se borimo nekaj, da nekaj naredimo, ne. Vi ne morate, vi lahko samo denar daste za nas dol, pa ne morete to stalno kontrolirati. Po mojem je Baluh bil dol, da je imel te informacije, da je dobil, koliko je to »koštalo«, kaj ne, to bi moral on povedati, tako sem slišal od drugih, ne.

V glavnem, jaz sodelujem tam z vsemi – z krajevno skupnost Bučna vas, ki niso nikoli Romi tam marali, še zdaj ne marajo, pa mene, kot svetnika, so sprejeli me dobro. Dobro, ker sodelujem z njimi. Sem rekel, da Romi morajo v sožitju biti z njimi, da bodo lepo živeli tam, ne, da se bodo kregali, pa eden drugega imeli strah. Tam, kjer sem jaz doma, tam tega ni. Jaz sem v drugem koncu živim, tam smo sosedi, ki se vidimo meščani, sosed, sosed in tako naprej. In tako mora biti.

Je pa druga institucija, ki bo morala malo bolj delati tam, na to. To sem jih že ene »parkrat« opozarjal, ampak ja, kot svetnik sam ne morem. Pravijo, samo država, država. Normalno država, saj ogromen daje denar, a me razumete, tudi za to mora nekaj narediti. Pa tudi tisti ljudje, ki so zaposleni, jaz nisem zaposlen, jaz ne dobim kot svetnik nikjer nobenega denarja. Mi imamo sejo, dobimo 120 evrov in potem pa na svoje stroške, lahko človek pove iz občine. Letim tam, tam, tam, vsepovsod sem jaz. Zato sem šel v to, ker vem. Pred »parimi« leti nazaj, koliko, 20 let sem jaz delal v / nerazumljivo /, v Novolesu sem delal. Takrat sem bil tudi v vojski pred tem, a ne, da sem nekaj storil takrat in pomagal. V krajevni skupnosti že 40 let delam. Tako da, mi nismo nikoli imel te probleme. Zato sem se povezal, da s krajevno skupnostjo je treba živeti, da se z njimi povezati. Ampak druga institucija, to bi vam krajevna skupnost lahko povedal, ne dela tisto, kar bi morali delati. In tam je napaka.

Samo to bi hotel povedat.