Govor

dr. Franc Trček

Hvala lepa za besedo predsedujoči. Lep pozdrav vsem skupaj.

Uvodoma bom rekel to dejstvo, da gospa Jazbec, državna sekretarka iz financ je v Državnem zboru, pa da nekako v koaliciji očitno greste neke zadnje groge prepirov kdo si bo koliko proračunskega kolača odrezal, ni izgovor, da opozicija sklepčnost te seje. Ker če sedaj s kolegico pa s kolegoma iz SDS in kolegico NSi zapustimo ta prostor, seja ne bo sklepčna. V vsakem približno resnem parlamentu je koalicija prva, ki poskrbi, da so seje matični delovnih teles in zainteresiranih delovnih teles sklepčne.

Drugič. Slovenija načeloma podpira. Tisti z malo zgodovinskega spomina veste, da v petnajstih letih članstva Slovenije v EU se je samo enkrat zgodilo, da je Odbor za zadeve EU izboljšal, popravil, spremenil stališče, ki ga predlaga Vlada. To se je zgodilo nekje na dveh tretjinah predhodnega mandata ob desni opoziciji na mojo pobudo ob sodelovanju kolega Ranca in Škodnika iz SMC, smo zgolj resno vzeli zaveze Pariza. Takrat se je zgodilo, da je cela bajta norela kako … (tri pike) je Trček naredil. Ministrica takrat Majcen je šla v Bruselj. Seveda ima neko diskrecijsko pravico, ampak jo je zlorabila, sploh gor ni zastopala tega stališča in tudi kršila zakonodajo o sodelovanju med Vlado in Državnim zborom glede zadev EU, ki dokaj jasno pravi, če v nekem pogajalskem procesu ona ali katerikoli minister nekoliko spremeni stališče, ki ga navsezadnje izvršilni oblasti da Državni zbor, mora o tem nemudoma poročati Državnemu zboru in to argumentirati. Takrat gospa tega stališča niti ni zastopala, na kar je SMC na naslednji seji uletel z nadomestnima poslancema in so to stališče povozili. Zakaj to pravim? Zato ker SMC zdaj obvladuje ta resor po načelu iz naših kvot, na nekem zelo zahtevnem resorju, kjer imamo celo vrsto težav, ker nam vsake 2, 3 tedne neke smeti gorijo, kar je verjetno povezano tudi z zavarovalnicami, ampak to naj preiskovalni organi ugotavljajo, potem mi tam nastavljamo neke inšpektorje, ki vsebinsko ne obvladujejo področja. Pa kot sem že v šali večkrat rekel, to je približno tako, kot da bi jaz, ki sem prostorski sociolog, pa izredni profesor, šel brucem na veterino, anatomijo predavat.

To je bila fusnota. Zgodba, tisti, ki redno spremljamo zadeve EU, vemo, da je bodoča predsednica Evropske komisije, gospa von der Leyen napovedala v prvih stotih dneh nove Evropske komisije, oktobra se bo ta film odvrtel. Verjetno bo potrebna kaka zamenjava evropskih komisarjev, glede na neka prva zaslišanja, ki so se že zgodila. Obljublja tako imenovani new green deal za Evropo. V tej luči me zanima, kako vse to, kar je zdaj, spoštovani državni sekretar ubesedoval, preči, navsezadnje, in kje smo tu mi in kje je neka razprava Slovenije, okrog tega new green deala? Zdaj, če gospa ne laže, kar navsezadnje je kvaliteta nekih starih tradicionalnih politik, ki že nekaj časa obvladujejo Evropsko unijo, nekje v začetku februarja naslednje leto pač pričakujem ta new green deal o Evropi in za Evropo.

Zdaj, onkraj načelnega podpiranja, ali veste, meni je dejansko zelo všeč finsko predsedovanje, ker so šli od načelnosti, k nekim konkretnosti. Za nekaj par sto poslancev, ki bojo tam, ne bo nekih priložnostnih daril, da relativno zmanjšanje število, nekih ceremonialnih dogodkov oziroma jih sploh ne bo ob otvoritvi, tudi neko število letov na Finsko se bo zmanjšalo in tako naprej, tudi zaradi tega sem že naslovil na Vlado pisno poslansko vprašanje. Predsedovanje imamo pred vrati, kako se bomo mi zgledovali glede tega.

Zdaj, krožno gospodarstvo… a priznam, da sem malo že utrujen od tega besedičenja, kajne, ali veste, poročilo rimskega kluba je bilo kdaj? Sredi 70.-ih let ali prvo, že prej, prvo je bilo že ko sem se jaz rodil, ja, zdaj smo 50 let pozneje… Zdaj, kakšen veliki vodja slovenske desnice, neko Greto, ki jo mogoče celo malo zlorabljajo, primerjajo z nekim fašističnim podmladkom, v njegovih čivkajočih nebulozih, kajne, to žal moram reči… Cel prejšnji mandat sem dokaj neuspešno z sedanjim predsednikom SMC-ja, evo, vedno se nekako na ta SMC žal moram zvrnit, poskušal argumentirano ubesedovat strategijo pametne specializacije, ker sem seveda prek nekih mojih zvez in poznanstev, da se tako izrazim, pač izvedel, da se nam v Bruslju bolj smejejo, kaj tam pošiljamo, kajne, kot pa resno to razmišljamo. Tudi v tej luči, mislit krožno gospodarstvo… Včeraj sem se resno pogovarjal o makro ekonomiki, kajne, ali veste, pa neka firma, najbolj uspešna, štajerska, je ne bom imenoval, kjer odkrito rečejo, glejte, mi na 60 procentih naših produktov dosegamo nemške cene. To, ali veste, to so potem meni neka resna vprašanja o krožnem gospodarstvu in boljši kvaliteti življenja vseh nas, navsezadnje, boljših plačah, višji minimalni plači, boljših penzionih in tako naprej.

Skratka, kje so premiki te krožnosti od besedičenja, v dejanskem nekem krožnem gospodarstvu, tudi s skrajševanjem nekih dobavnih verig, ki navsezadnje na veliko onesnažujejo, kajne, zdaj, evo, če je to že ravno v Čilu, ni nobene potrebe, da mi v Sloveniji jemo češnje iz Čila februarja, lahko tudi počakamo na naše krasne češnje, tako z Goriških Brd, kot kje z Dolenjske, kot še iz kje drugje. Skratka, to so neke zgodbe, neki premiki. Navsezadnje, danes bo podnebni protest - je tako, Suki? - v Ljubljani, kjer nas mlajše generacije opozarjajo na to. Sočasno se pa gospod, ki je štiri leta bil odgovoren za to področje, pa se ni kaj dosti premaknilo, pa tam nekaj po New Yorku slika pa dela velikega ekologa, kar je, blago rečeno,… stavek dokončajte sami.

Toliko na kratko. Ne bom s kakim udom SMC pinpongiral, to so pač neka dejstva slovenske politike zadnjih štiri, pet let, tudi Šarec ni tukaj nek odmik v pozitivni smeri. In v tej luči nekako pričakujem neke premike v smeri operativnosti, sem pa zmerni pesimist, da se bo to zgodilo.

Hvala.