Govor

Zdenka Čebašek Travnik

Lepo pozdravljeni. Hvala za povabilo in tudi se zahvaljujem gospe državni sekretarki, da je tako nazorno povedala zgodovino tega dogajanja, ker bom jaz zdaj lahko na račun tega malo spustila.

Najprej dovolite, da izrazim svoj osebni odnos do stroke zdravstvene nege in moje dosedanje izkušnje na tem področju. Čeprav sem delala na zelo različnih področjih znotraj medicine, nikoli nisem imela nobenega osebnega konflikta s pripadnicami in pripadniki tega poklica. Poučevala sem na dveh srednjih zdravstvenih šolah in na štirih višjih oziroma visokih šolah oziroma Fakulteti za zdravstvene vede. Zainteresiram dovoljujem vpogled v ocene, ki so jih dali za moje učenje študenti. Sodelovala sem pri pisanju učbenikov za medicinske sestre in napisala več strokovnih člankov na temo sodelovanja med zdravniki in drugimi profili na področju zdravljenja bolezni odvisnosti. Tudi sodelovanje z Zbornico - Zvezo, zdaj kot predsednica Zdravniške zbornice, je bilo prvi dve leti mojega delovanja zgledno. Skupaj smo izvedli nekaj uspešnih aktivnosti in jih načrtovali še več, potem pa se je zapletlo.

Zgodila se nam je še ena od zgodb, ki imajo velik potencial, da rušijo nas, že tako krhek zdravstveni sistem. Gre seveda za vprašanje kompetenc, zaradi katerega smo se danes tukaj zbrali. Zbrali smo se na različnih koncih, tudi zdravniške organizacije, združene v koordinacijo in smo sprejele pač mnenje, da je ta akt nevaren, tako za paciente, kot za delovanje zdravstvenih ustanov in smo to večkrat pojasnili v medijih, pa tudi v individualnih odgovorih zaskrbljenih zdravnikov.

Rada bi opozorila na štiri aspekte. Prvi je, da je ta akt, ki je bil pač sprejet, kot je bilo lepo opisano, v maju leta 2019 oziroma je minister ga sprejel, ugotavljamo pa, da je izdan več kot leto dni pozneje, kot bi moral bit, kar štejemo za nezakonito. Razen tega, pa ni bil objavljen v Uradnem listu, kar nasprotuje 154. členu Ustave Republike Slovenije in smo o tem v dopisu, s strani Zdravniške zbornice obvestili Vlado Republike Slovenije, odgovora seveda še nismo dobili. To je ta pravni aspekt.

Drugi je strokovni aspekt. Zdravniška zbornica v času trajanja aktualnega, torej mojega mandata, od 13. februarja 2017 dalje, ni sodelovala pri nastajanju dokumenta o kompetencah o zdravstveni negi, to je ostalo v domeni stroke zdravstvene nege. In zdaj, ne gre zanemariti dejstva, ki ga zdaj vodstvo Zdravstvene nege nekako promovira, da je na korespondenčni seji zdravstvenega sveta 13. 6. za potrditev 2018, za potrditev tega dokumenta glasovalo trinajst od osemnajstih članov. Jaz sem govorila z nekaterimi od njih, pa sem dobila odgovore, ki bi jih mogoče kdaj drugič povedala. Zanimivo bi bilo slišati tudi njihovo pojasnilo, da so mirno sprejeli točko 251 od tega dokumenta, kjer piše, da v matriki EFN3+1, da medicinska sestra samostojno preučuje, določa in predpisuje z dokazi podprte terapevtske intervencije, vključno s predpisovanjem zdravil in aktivnim nadzorovanjem učinkovitosti zdravljenja pacientov.

Mi bomo, spoštovano občinstvo tukaj morali sprejeti tudi kakšne druge zakonske spremembe, kajti doslej je v Sloveniji zdravljenje rezervirano, da tako rečem, za zdravnike. Seveda novi aspekt je aspekt odgovornosti. Tudi tukaj ne bi rada izgubljala dosti časa, če pogledate v Google, lahko hitro vidite koliko zdravnikov je bilo obsojenih zaradi opuščanja ali kakorkoli odgovornosti za svoje delo in koliko je bilo takšnih medicinskih sester. Seveda bi lahko prišli do vtisa, da smo zdravniki tisti, ki delamo napake, drugi zdravstveni kadri pa ne. No, ampak zdaj pridemo hitro na četrti aspekt moje predstavitve; gre za poklicno, oziroma medpoklicno sodelovanje. Zbornica-zveza je brez soglasja zdravniške zveze, brez soglasja Zdravniške zbornice objavila protokol medpoklicnega sodelovanja. Mi smo jih opozorili, da to z naše strani ni bilo potrjeno in zdaj seveda tega popravka niso objavili. Vsaj meni ni znano.

Tako zdaj protokol »medpoklicnega sodelovanja« velja za medicinske sestre, za zdravnike pa ne. Kakšno medpoklicno sodelovanje poteka v kliničnem okolju, lahko spoznavamo vsak dan in bodo to kolegi tudi predstavili. Pomemben je pa še en pogled; medicinske sestre, poklic medicinske sestre se je v zadnjih dveh desetletjih spremenil iz vloge zdravnikovega pomočnika v samostojni poklic. Zdravniki pa še vedno potrebujemo pomoč, asistenco pri opravljanju svojega poklica. Moja generacija in še nekaj naslednjih je bila izšolana v prepričanju, da so medicinske sestre in zdravstveni tehniki naši pomočniki, pri čemer je zdravnik tisti, ki odloča o tem kdaj in kako se bo izvajalo zdravljenje določenega pacienta. Pet minut je? Potem bom pa zaključila in sicer, zdravniki pričakujemo, da bodo medicinske sestre obvladale tiste kompetence, ki so nujne v procesu zdravljenja za katerega je po obstoječi zakonodaji v naši državi še vedno odgovoren zdravnik in menimo tudi, da bi morali zdravniki sodelovati pri določanju kompetenc izvajalcev zdravstvene nege glede na potrebe določene vrste specializacije in seveda smo pri tem pripravljeni sodelovati, doslej pa nas k temu ni povabil še nihče.

Hvala.