Govor

Hvala lepa za besedo. Spoštovana državna sekretarka, spoštovani vsi, ki ste danes z nami, ki prihajate iz zdravstvene stroke in ki imate dejansko stik z realnostjo, z bolniki, lepo pozdravljeni!

Naj uvodoma povem, da smo v Novi Sloveniji danes sklicali sejo odbora, ki jo bom danes obravnavali predvsem v luči varnosti pacientov zaradi sprejema dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, zato, ker se je veliko govorilo v javnosti, veliko pisem je krožilo. Jaz mislim, da moji poslanski kolegi vedo o tem veliko povedati, seveda pričakujem tudi razpravo, predvsem pa pričakujem in si želim slišati vas.

Pa naj uvodoma samo povem dejansko za kaj gre. Upravi odbor zbornice zdravstvene in babiške nege zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je dokument poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev dejavnosti zdravstvene nege sprejel 16. maja 2019. Razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego je 17. maja sprejel dokument poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege na podlagi predhodnega soglasja ministra za zdravje Aleša Šabedra. Zato v Novi Sloveniji pričakujemo od ministra za zdravje pojasnila kakšen vpliv ima sprejet dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege za varnost pacientov in seveda tudi delovanje zdravstvenih zavodov.

Naj na začetku poudarim, da zakona v Novi Sloveniji nismo podprli in smo mu nasprotovali, saj zakon po naši oceni ne krepi javnega zdravstva ter krši pravico do enakopravne in varne zdravstvene oskrbe državljanov. Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki naj bi reševal problematiko srednjih medicinskih sester, ki več let izvajajo poklicne aktivnosti diplomiranih medicinskih sester, vsebuje prehodno določb, ki v 38. členu opredeljujejo priznavanje kompetenc pridobljenih z delom srednjih medicinskih sester, ki so jih pridobile z večletnim opravljanjem kompetence in aktivnosti diplomiranih medicinskih sester, kljub temu, da so bile formalno na delovnem mestu srednje medicinske sester in tudi imajo srednjo strokovno izobrazbo na področju zdravstvene nege.

Zakon o zdravstveni dejavnosti K dejansko v praksi implementira direktivo iz leta 20015/36ES o priznavanju poklicnih kvalifikacij v delu, ki se nanaša na poklicne kvalifikacije medicinskih sester, ki je bila prevzeta v slovenski pravni red že z vstopom Republike Slovenije leta 2004, v prakso pa nikoli implementirana na sistematičen način v smislu razdelitve kompetence in opravil med diplomiranimi medicinskimi sestrami in srednjimi medicinskimi sestrami. glede na to, da je Slovenija to direktivo o poklicnih kvalifikacijah medicinskih sester implementirana v svoj pravni red tako, da poklicnim kompetencam in aktivnostim medicinskih sester po navedeni direktivi ustrezajo le diplomirane medicinske sestre, so v delovnem razmerju v zdravstvenih zavodih na delovnem mestu srednje medicinske sestre zaposlene medicinske sestre, zdravstveni tehniki in tehniki zdravstvene nege, ki imajo srednjo strokovno izobrazbo, dejansko pa že vrsto let opravljajo aktivnosti in kompetence diplomirane medicinske sestre glede na kompetence medicinskih sester po navedeni direktivi.

Zakon pri reševanju problematika srednjih medicinskih sester upošteva dva ključna trenutka, prvi je razlika v praktičnem delu in vsebini izobraževalnih programov srednjih medicinskih sester, ki so izobrazbo pridobile na podlagi poklicnih izobraževalnih programov po srednješolskem izobraževalnem programu zdravstvena nega v katerega je zadnji vpis potekal šolsko leto od 1980 1981 in tiste, ki so zaključile strokovno izobraževanje po srednješolskem izobraževanju programov zdravstvena nega v katerega je vpis potekal do vključno šolskega leta 1981, 1982.

Drugi pomembni dejavnik pa je trenutek vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo 1. 5. 2004, ko je v slovenskem pravnem redu že bila implementirana evropska direktiva o priznavanju poklicnih kvalifikacij za poklic medicinske sestre na način, da se za delovno mesto medicinske sestre zahteva visokošolska izobrazba za diplomirano medicinsko sestro. Tako na podlagi sprejetega dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih 38. člen Zakona o zdravstveni dejavnosti-K nalaga obveznost izvajalcev v zdravstvene dejavnosti, da najpozneje v dveh mesecih od sprejetja oziroma odločitve prenovljenih poklicnih aktivnosti in kompetence v zdravstveni negi v aktih o sistematizaciji delovnih mest določijo delovna mesta diplomiranih medicinskih sester in delovna mesta tehnikov zdravstvene nege.

V 30-ih dneh od sprejetja aktov sistematizacije delovnih mest se zaposlenim izvajalcem zdravstvene nege iz prvega, drugega in tretjega odstavka 38. člena o zdravstveni dejavnosti K ponudi sklenitev pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto diplomirane medicinske sestre. Zaposlenim iz tretjega odstavka 38 člena pa tudi pogodbo o izobraževanju o delu. Ministrstvo za zdravje je vse izvajalce zdravstvene dejavnosti obvestilo, da je z namenom strokovne pomoči pri implementaciji dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege imenovalo delovno skupino, ki bo odgovarjal na morebitna z implementacijo omejenega dokumenta povezana vprašanja. Po sprejemu dokumenta so se v posameznih zdravstvenih zavodih pojavile organizacijske težave, ki grozijo in ogrožajo varnost pacientov iz zdravstvenega sistema v celoti.

V Novi Sloveniji menimo, da so organizacijske težave tudi posledica dolgoletne neustreznega kadrovanja, saj so se k temu pridružile smernice in kompetence stroke zdravstvene nege z nepremišljeno implementacijo. Dosedanja praksa predhodnih ministrov za zdravje, ki so se ukvarjali pretežno z zdravniki, se izkazuje za pomanjkljivo, saj zdravstvene storitve izvajajo zdravstveni delavci različnih poklicnih skupin, ki se srečujejo z vedno bolj zahtevno zdravstveno obravnavo, večjimi pričakovanji pacientom in povečanjem obsega storitev. V Novi Sloveniji pričakujemo pojasnila kaj in kako namerava Ministrstvo za zdravje ukrepati, saj je dokument h kateremu je bilo podano soglasje v primeru slednjega kako bo razmejilo delovne naloge izvajalcev zdravstvene nege. Vsi smo bili, smo ali bomo bolniki in smo, bomo potrebovali kakovosten zdravstveni sistem, ki deluje.

Zato kot predlagatelj nujne seje Oboru za zdravstvo predlagam, da po razpravi sprejme naslednje sklepe, sklepe bom tudi prebrala.

Prvi sklep: »Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da preuči posledice sprejema dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege za varnost pacientov in delovanje zdravstvenih zavodov in do 30. oktobra«, se pravi do konca tega meseca poroča Državnemu zboru.

Drugi sklep: »Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da preuči finančne in organizacijske posledice, ki jih ima dokument poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege in do 30. oktobra tudi poroča Državnemu zboru.«

In tretji sklep: »Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da seznani državni zbor pred podajo soglasja k spremembam dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege.«

Toliko bi bilo za uvod dovolj. Mislim, da vemo, da govorim o dokumentu, ki je bil sprejet tudi v luči, da se tudi zagotovi pravno varstvo medicinskim sestram, ki opravljajo dela za katere mogoče nimajo uradne priznane izobrazbe in v tej luči tudi pričakujem današnjo razpravo.

Hvala.