Govor

Hvala lepa za besedo. Spoštovana ministrica, gosti, kolegice in kolegi!

Kolega Kaloh mi je dal kar dobro iztočnico, kar se teh stvari tiče. Seveda ministrica ni zadovoljna s proračunom tudi jaz nisem najbolj navdušen. Veliko izzivov je, ministrstvo je izjemno pomembno, če želite tudi opravlja odgovorno delo in tudi sam bi se nekako osredotočil na to informatizacijo tako sodišč, državnih tožilcev, državnega odvetništva vidimo, da je vsak milijon evrov predvidenih, potem tudi iz postavk učinkovito pravosodje verjetno bo šlo na ta namen tam kjer je 3,4 milijone. Zanima me oziroma morda bi se morali tudi nekako zavedati težave, ki jih imamo še nekje pa bi opozoril na pravzaprav kar konkreten primer, in sicer mi imamo težavo pri izvajanju prisilne izterjave globe in stroškov postopka, ki je konkretno opredeljena v 20. členu Zakona o prekrških. Ta odločba govori oziroma določba govori, da storilcu, ki ne plača globe in stroškov postopka in se zoper njega vodi prisilna izterjava se v upravnem postopku do plačila globe in stroškov postopka ne izda potrdila iz uradne evidence ali ne podaljša dovoljenja iz tistega upravnega področja na katerem je storjen prekršek. Ta določba velja že od 6. maja 2018, torej več kot eno leto. Po informacijah katere imam, pa se ne izvaja zaradi tega, ker pristojni organi oziroma pristojna ministrstva nimajo poenotenih evidenc. Tukaj ne gre samo za težavo na pravosodju, gre tudi verjetno v javni upravi, na notranjih zadevah in še kje. Torej, pa me zanima, ali pravzaprav se bo lahko iz teh postavke informatizacije poskušalo kaj narediti tudi na tem področju, da se ta člen Zakona o prekrških, ki bi moral živeti, pa ne živi, nekako spravi v življenje. Tako, da to je pravzaprav nekako moj apel, bolj tistim, ki delijo pogačo, kot pa tistim, ki jo uporabljajo. Tako, da morda gre tukaj bolj za retoričen apel in pa klic na to, da se pričnejo določenih tudi zave… tem, ker zdi se mi nedopustno, da določba, ki je v veljavi več kot letno dni, se pač ne izvaja zaradi take stvari, kot je pomanjkljiva informatizacija med ministrstvi.

Bi pa pozdravil seveda nadaljevanje teh aktivnosti, ki se tičejo zaporov, tako adaptacije na Igu, investicija novega zapora v Dobrunjah in ostalih investicijah URSIKS, te so še posebej pomembne, in se sicer še dobro spomnimo zadnjih sej, kjer je prihajalo do nekih polemik in težav, ki so se dogajale v tej upravi. Torej, slabih razmerah pravosodnih policistov. Zdaj kot vidim je za opremo le tem namenjenih 400 tisoč evrov in pa 300 tisoč še za oborožitev in posebno opremo. In tukaj je pomemben tudi kadrovski načrt URSIKS in njihov apel o teh kadrovskih okrepitvah. In ta apeli morajo bili uslišani, kajti zavedajmo se, da te ljudje opravljajo izjemno pomembno funkcijo in seveda tudi v izjemno stresnih in oteženih okoliščinah delovanja.

Dotaknil bi se še ene stvari, in sicer Službe za probacijo. Tudi to je zame izjemno pomembna služba, ki pa je, kot slišim trenutno kadrovsko še vedno podhranjena in v celoti ne more izvajati svoje poslanstva in zato močno podpiram prizadevanje Ministrstva za pravosodje in seveda službe same, da se ta služba ponovno kadrovsko, ne ponovno, kadrovsko okrepi in končno s polnimi pljuči nekako zadiha in prične opravljati to svoje poslanstvo, ki je v družbi izjemno pomembno. Toliko zaenkra. Hvala lepa.