Govor

Matjaž Nemec

Hvala lepa, predsednik. Spoštovani predstavniki Olimpijskega komiteja, predstavnice obeh ministrstev in kolegice in kolegi, dober dan tudi v mojem imenu.

Seveda ne gre drugače kot izraziti vso podporo tej pobudi, ne samo v luči vseh minulih in bodočih športnih dosežkov, ampak zaradi DNK-ja, ki ga nosimo v sebi kot Slovenke in Slovenci že od – kot ste dejali – uradno že od leta 1863. Kajti tako kultura in šport sta nas usodno izoblikovala kot narod, kasneje kot nacijo in ta družbeni podsistem z današnjim dnem in z nadaljnjimi postopki postavljamo nekje na svoje mesto na najvišje v zavedanju kako pomemben je ta družbeni podsistem za razvoj ne samo samozavesti, ne samo v smislu preventive v boju proti boleznim in za krepitev zdravja, ne samo za krepitev občutka do domovine in tovarištva in spoštovanja drug do drugega, ampak predvsem kot tisti podsistem, da nas znova in znova opozarja, predvsem nas politike, kako znate biti športniki vselej pred nami.

Ne samo v povezovanju, ne samo izkazovanju ljubezni do domovine, ampak predvsem v iskanju rešitev. 1. oktober bo tisti dan, ki nas bo vsako leto znova opominjal ne samo na uspehe, ampak predvsem nas politike na to, kaj mora politika še narediti v odnosu do športa in športnic in športnikov. Kar nekaj izzivov nas še čaka. Ne samo v smislu infrastrukture, ne samo v smislu povečanja sredstev, ne samo v smislu kasnejšega udejstvovanja oziroma vključevanja v družbo športnikov, ki so zaključili pot, ampak predvsem zato, da bomo tudi politiki, ne samo se zgovorno pojavljali ob uspehih ob športnikih in se z njimi fotografirali, ampak da bomo tudi nazorno pokazali spoštovanje do tega športnega podsistema, ki Republiko Slovenijo, Slovenke in Slovence vsakič znova postavlja na zemljevid sveta bolj kot kakršnakoli druga panoga. Mogoče še znanstveniki in znanost je tista, ampak bolj kot športnice in športniki, ni posameznic in posameznikov, da bi nas tako visoko predstavljali kot narod v globalnem smislu.

Govorim v svojem lastnem imenu ter v imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov. Svojo podporo ponujamo kot brezpogojno temu dnevu, predvsem v smislu zavedanja koliko moramo še storiti za vas. Torej, da ne bom dolg, ker mislim, da pretirane razprave danes ne bo in se bodo še kolegice in kolegi oglasili, bom zaključil s tem, da dajmo politiki narediti tisto, kar so športniki že zdavnaj naredili za našo državo.

Torej, naša podpora je brezpogojna in podpiramo ta predlog. Hvala lepa.