Govor

Katja Rihar Bajuk

Hvala lepa za besedo.

Sama bi se na kratko odzvala z vidika pristojnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Namreč zakon o praznikih in dela prostih dnevih je v naši pristojnosti. Iz tega razloga smo dobili pobudo Olimpijskega komiteja za razglasitev državnega praznika »Dan slovenskega športa«, ki bi ga praznovali 1. oktobra.

Najprej bi omenila naslednje. Imamo dve vrsti praznikov: dela prosti dnevi in tisti, ki niso dela prosti dnevi. Kot je mag. Sodržnik že omenil, se predlaga zakon, ki ni dela prosti dan, kar je tudi pomembno z vidika trga dela, če se izrazim na ta način. Vsi dela prosti dnevi imajo določen vpliv na gospodarstvo. Prav tako je Slovenija trenutno po številu prostih dni primerljiva z ostalimi evropskimi državami. Tak praznik, ki bi bil dela prosti dan, z našega vidika ne bi bil sprejemljiv. Opredeljevanje dodatnega prazničnega dne, ki pa ne bi bil dela prosti dan, pa ne nasprotujemo.

Na ministrstvu se v vsebinsko opredelitev sicer ne spuščamo. Ta vidik bo verjetno predstavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Poudarjamo pa, da je pri določanju praznikov bistveno, da ti ustrezajo dejanskemu odnosu državljanov glede pomembnosti določenih datumov, ki jim je potrebno dati posebno obeležje. Kot sem rekla, predlogu absolutno ne nasprotujemo. Glede vsebine pa prepuščamo opredelitev Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Hvala lepa.