Govor

Sonja Bien Karlovšek

Hvala za besedo.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru poslalo v odgovor mnenje Fiskalnega sveta, za katerega je zaprosilo Ustavno sodišče in v katerem ga je kot visoko specializirani strokovni organ vprašalo o pomenu nekaterih pojmov iz 148. člena Ustave in o mehaniki fiskalnega pravila. Fiskalni svet je podal odgovor. In ker se ta v nekaterih točkah nanaša na pravna vprašanja je ZPS pripravila odgovor na odgovor Fiskalnega sveta. V mnenju smo opozorili na ustavno revizijski postopek in na obrazložitev predloga ustavnega zakona o spremembi 148. člena Ustave, iz katerega izhaja kakšno je bilo razumevanje pojma prihodki in izdatki iz drugega odstavka 148. člena Ustave po mnenju strokovne skupine ustavne komisije.

Poleg tega smo opozorili na pojmovnik iz Zakona o fiskalnem pravilu, ki se razlikuje od pojmovnika po Zakonu o javnih financah in na to, da fiskalno pravilo primarno ureja Zakona o fiskalnem pravilu in ne Zakon o javnih financah, čeprav je bil ta slednji leta 2018 dopolnjen z novelo ZJFH, ki je v Zakon v javnih financah vnesla poglavje o področju srednjeročnega načrtovanja fiskalne politike in fiskalne discipline.

Izpostavili smo tudi postopek sprejema Zakona o fiskalnem pravilu, zlasti obrazložitev amandmaja k 3. členu, ki določa izvajanje fiskalnega pravila, iz katerega po naši oceni ne izhaja, da bi morali biti proračuni države vsako leto strukturno izravnani. Opozorili smo tudi na različne možnosti, ki jih ima Vlada na razpolago med proračunskim letom zato, da omeji izdatke, npr. spremembo okvira po šestem odstavku 6. člena Zakona o fiskalnem pravilu in nato, da je Vlada v skladu s 4. členom Zakona o javnih financah odgovorna Državnemu zboru za izvajanje proračuna in s tem tudi za izvajanje fiskalnega pravila. Hvala.