Govor

Robert Polnar

Gospe in gospodje, dobro jutro. Lepo pozdravljeni!

Začenjam 18. nujno sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da je zadržan in se današnje seje ne more udeležiti član odbora poslanec Luka Mesec. Zaenkrat še nisem prejel obvestil, da bi na seji prisostvoval kdo kot nadomestni član ali članica. Dodatnih predlogov v zvezi z dnevnim redom nisem prejel, zato nadaljujemo po predlaganem dnevnem redu.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OPREDELITEV DRŽAVNEGA ZBORA DO MNENJA FISKALNEGA SVETA V ZVEZI Z ZAHTEVO SKUPINE POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA ZA OCENO USTAVNOSTI 1., 3., 5., 29. IN 30. ČLENA ZAKONA O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETI 2018 IN 2019, REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2019 IN ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE OD 2018 DO 2020.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 19. 9. 2019 v zvezi z zgoraj omenjeno zahtevo posredovalo dopis in določilo osemdnevni rok za izjavitev Državnega zbora glede mnenja Fiskalnega sveta o omenjeni zadevi. Odboru sta bili v zvezi z dopisom Ustavnega sodišča posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo podal svoje mnenje.

Poudarjam, da je Odbor za finance na svoji 14. nujni seji 17. 5. 2019 kot matično delovno telo obravnaval navedeno zahtevo za oceno ustavnosti, ki jo je Državnemu zboru poslalo Ustavno sodišče in podprl mnenje Zakonodajno-pravne službe o navedeni zahtevi. K obravnavi te točke so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe. Kot dodatno gradivo ste prejeli dopis Ustavnega sodišča z dne 19. 9. 2019 z mnenjem Fiskalnega sveta, mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 26. 9. 2019 in mnenje Zakonodajno-pravne službe prav tako z dne 26. 9. 2019. Prejel sem dve pooblastili, in sicer poslanec Blaž Pavlin nadomešča člana odbora poslanca Jožefa Horvata iz Poslanske skupine Nove Slovenije in poslanec Franci Kepi nadomešča članico odbora poslanko Suzano Lep Šimenko iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Prehajamo na predstavitev uvodnih poročil. Ali želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe? (Da.) Besedo ima gospa Sonja Bien Karlovšek.