Govor

Vojko Starović

Lep pozdrav vsem prisotnim. Pričenjam 28. nujno sejo odbora. Obveščam Vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Jelka Godec in Janja Sluga.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Zahteva Vrhovnega sodišče Republike Slovenije za oceno ustavnosti prvega odstavka 4. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA VRHOVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OCENO USTAVNOSTI PRVEGA ODSTAVKA 4. ČLENA ZAKONA O POKOJNINSKEM IN INVALIDSKEM ZAVAROVANJU.

Zahteva je objavljena v sistemu UDIS v varovanem predalu in ste jo članice in člani prejeli. Prav tako ste prejeli mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Obravnava na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora. Vabljeni: Zakonodajno-pravna služba, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ustavno sodišče nam je posredovalo zahtevo Vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti prvega odstavka 4. člena o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. S pridobitvijo obeh mnenj ZPS in Vlade so bili izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo zadeve na seji odbora.

Želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe? Gospa dr. Katja Triller Vrtovec.