Govor

Spoštovani vsi prisotni, kolegice in kolegi, vse lepo pozdravljam!

Pričenjam 11. sejo odbora, pričenjam 11. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Do zdaj sem prejel eno obvestilo o zadržanosti seje zaradi službenih obveznosti in sicer se seje danes ne more udeležiti poslanec Žan Mahnič, Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke in doslej sem prejel eno pooblastilo za nadomeščanje in sicer na seji namesto poslanca Nika Prebila sodeluje poslanec Jože Lenar, Lista Marjana Šarca.

V ponedeljek, 7. 10., je bila predlagana razširitev dnevnega reda s 3. in 4. točko in sicer, 3. točka, Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2020 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2021, 4. točka dnevnega reda.

Želi kdo razpravljati glede tega? Ugotavljam oziroma podati stališče glede širitve? V kolikor ne, prehajamo na obravnavo obeh predlogov za širitev dnevnega reda. In glasujemo o tem, da se dnevni red 11. seje odbora razširi s 3. točko dnevnega reda. Potem bomo počakali minuto, ko boste vsi prejeli glasovalne naprave, bomo prešli na glasovanje.

Ugotavljam, da lahko nadaljujemo, tako da prehajamo na glasovanje najprej o predlogu za razširitev dnevnega reda 11. seje s 3. točko dnevnega reda, se pravi, proračun za leto 2020. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je bila 3. točka sprejeta oziroma dnevni red 11. seje razširjen.

In prehajamo še na glasovanje o predlogu za razširitev dnevnega reda 11. seje s 4. točko dnevnega reda, obravnava proračuna za leto 2021. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je bil tudi ta predlog za razširitev dnevnega rada s 4. točko sprejet.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O MATIČNEM REGISTRU, SKRAJŠANI POSTOPEK, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada. Kot gradivo smo prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 25. septembra 2019, opredelitev ministrstva za notranje zadeve v mnenju Zakonodajno-pravne službe z dne 4. oktobra 2019 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 8. 10. 2019.

K tej točki so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, predstavnik Državnega sveta in predstavnik oziroma predstavnica Zakonodajno-pravne službe, ki so vsi prisotni in jih lepo pozdravljam. V poslovniškem roku pa so amandmaje vložile poslanske skupine Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke Alenke Bratušek in Desusa k 3., 4., 5., 6., 7., 9. in 10. členu. Vložen je bil tudi predlog Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke za amandma odbora po 2. členu in danes ste na mizo prejeli pravkar predlog amandmaja za amandma odbora na amandma poslanskih skupin Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke Alenke Bratušek, Demokratične stranke upokojencev Slovenije s strani Poslanske skupine SMC, Stranke modernega centra.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 41. seji 12. julija letos sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da tako kot je običaj, obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih ter amandmajih odbora, na koncu pa še glasujemo o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da nihče.

Tako da lahko dam besedo, v kolikor jo želi, državni sekretarki na Ministrstvu za notranje zadeve za dopolnilno obrazložitev k členom zakona.

Izvolite.