Govor

Dobran Božič

Najlepša hvala, spoštovana gospoda predsedujoča, spoštovane gospe poslanke in gospodje poslanci!

Dovolite mi, da predstavim izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na rednem zasedanju sveta za splošne zadeve, ki bo 15 oktobra 2019 v Luksemburgu. Sveta se bo udeležil minister dr. Cerar. Svet se bo v torek v razpravi osredotočil na širitev in na priprave na Evropski svet, ki bo tudi zasedal naslednji teden. Širitev in stabilizacijsko pridružitveni proces Albanija in Republika Severna Makedonija. Na zasedanju bodo člani sveta za splošne zadeve izmenjali mnenja o širitvi in o stabilizacijsko pridružitvenem procesu. Predvideno je, da bodo sprejeli sklepe v zvezi s priporočili Evropske komisije o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo. Slovenija pri usklajevanju širitvenih sklepov podpira začetek pristopnih pogajanj z omenjenima državama.

V razpravi ne želimo obravnave obeh držav v svežnju, saj mora napredek na poti v Evropsko unijo temeljiti na individualnem izpolnjevanju kriterijev. V skladu z junijskim sklepi je potrebno odločitev sprejeti oktobra. Slovenija ocenjuje, da sta obe državi izpolnili zahtevane pogoje. Sklepi za obe državi morajo biti zelo nedvoumni in jasni glede naslednjih korakov pri odpiranju pogajanj za polnopravno članstvo. To vključuje oblikovanje pogajalskega okvirja, določitev datumov medvladnih konferenc, predvidoma do konca leta in pričetek pregledov usklajenosti zakonodaje. Odločitev v začetku pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo ni pomembna ne z vidika ohranjanja kredibilnosti Evropske unije. V primeru pozitivne odločitve glede odprtja pogajanj z obema državama pa bo imelo vpliv na nadaljnje reformne procese in na celotno regijo.

Bistveno bi prispevala k ohranjanju pomena in vloge Evropske unije v regiji, ter pripomoglo h krepitvi odpornosti držav Zahodnega Balkana na negativne vplive nekaterih tretjih akterjev v regiji. Priprave na zasedanje Evropskega svet 17. in 18. oktobra 2019. Svet za splošne zadeve bo naslednji teden obravnaval osnutek sklepov za oktobrsko zasedanje Evropskega sveta. Voditelji držav članic Evropske unije bodo takrat izmenjali mnenja o večletnem finančnem okvirju za obdobje 2020-2021, 2020-2027 s poudarkom na njegovem obsegu, strukturi in razmerju med posameznimi politikami, pogojenosti ter v novih lastnih virih. Razpravljali bodo tudi o novem institucionalnem ciklu in o klimatskih spremembah. Načrtovana je tudi potrditev sklepov sveta glede širitve in razprava o aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih.

Več o vsebinskih poudarkih in o stališčih Slovenije sledi, če se strinjate v okviru predstavitev izhodišč z udeležbo predsednika Vlade, gospoda Marjana Šarca na zasedanju Evropskega sveta 17. in 18. oktobra v Bruslju. Nadaljnje ukrepanje po zasedanju evropskega sveta. Svet se bo v nadaljevanju seznanil z uresničevanjem do sedaj sprejetih sklepov Evropskega sveta. Razprava ni predvidena.

Hvala lepa za vašo pozornost.