Govor

Spoštovane članice in člani komisije, vabljeni ter ostali prisotni, lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 3. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so na sejo danes povabljeni Peter Jožef Česnik, minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu ter predstavniki Ministrstva za finance. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Komisiji uvodoma predlagam, da združimo obravnavo obeh točk dnevnega reda. Ali temu predlogu kdo nasprotuje? To je proračun za leto 2020 in za leto 2021. Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020, EPA 795/8 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2021, EPA 797/8.

Predloga proračunov z dne 30. septembra 2019 sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Proračunska dokumenta bo Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu obravnavala kot zainteresirano delovno telo, v skladu s tretjim odstavkom 157. člena Poslovnika Državnega zbora, z vidika svojih pristojnosti, torej, le v tistem delu, ki se nanaša na Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Drage kolegice in kolegi, do tega trenutka nisem prejela nobenega predloga za amandma komisije.

Predstavnika Ministrstva za finance prosim, da poda dopolnilno splošno obrazložitev predlogov proračunov za leti 2020, 2021. Vljudno prosim, da se zaradi izdelave zapisa seje uvodoma predstavitev.

Izvolite, imate besedo.