Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 12. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Željko Cigler, Eva Irgl, Anja Bah Žibert.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO LETNEGA POROČILA O UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI SODIŠČ ZA LETO 2018, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora dne 15. 5. 2019.

Kot gradivo imamo na voljo še: mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 16. 10. 2019.

K tej točki dnevnega reda smo vabili: Vrhovno sodišče; Sodni svet; Ministrstvo za pravosodje; in Državni svet.

Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2018 je Državnemu zboru posredoval predsednik Vrhovnega sodišča skladno s tretjim odstavkom 60.b člena Zakona o sodiščih, Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa, praviloma v treh mesecih po posredovanju. Obravnava na seji Državnega zbora pa se opravi, če tako določa poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo, ki v tem primeru pripravi predlog akta.

Pričenjam z obravnavo letnega poročila o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2018.

Besedo dajem predsedniku Vrhovnega sodišča, gospodu mag. Damjanu Florjančiču.

Izvolite.