Govor

Hvala lepa. Lepo pozdravljeni vsi prisotni.

Me veseli, da vidim danes tudi predstavnikov ostalih ministrstev tukaj, ker vendarle pri nekem proračunu, ki se dotika razvoja Slovenije tako gospodarskega seveda tudi kmetijskega, ker kmetijstvo je eden del gospodarske panoge in jo ustvarja sicer v majhnem odstotku pa vendarle na vseh odborih Odbora za kmetijstvo razpravljamo kako bomo dvignili ta odstotek, da bo kmetijstvo bolj pomembno postalo in seveda, da bomo vendarle prišli do boljše, višje samooskrbe v Sloveniji. Ko pogledamo proračune za leto 2020 in tudi za leto 2021 lahko rečem, da ne vem, če je proračun naravnan za to. Ne vem, če je v proračunu seveda vpeto tudi višja stopnja samooskrbe, če pa je mi boste pa povedali v kateri postavki je to zajeto? Seveda je kmetijstvo in razvoj kmetijstva dolgoročna panoga. Jaz sem včeraj poslušala enega izmed radijskih postaj lahko rečem Radio Ognjišče, kjer se je ministrica javljala kako in kaj bo naredila v prihodnosti na področju kmetijstva. Jaz sem res pričakovala, da bo danes ministrica tukaj, ker se mi je že od včeraj vrtela v glavi določena vprašanja. Ministrica je rekla, da je kmetijstvo specifična panoga, ki potrebuje za neki razvoj neki preboj dolgoročno politiko in računa, da bi se v 10 letih stanje v kmetijstvu spremenilo s politiko, ki bo vsako leto nekaj dodala. Jaz, boste me popravili, kaj se dodaja v teh proračunih, da bomo čez 10 let imeli v Sloveniji neko uspešno kmetijsko branžo, če lahko tako rečem, kaj je tisto, kar bo? Jaz sem res pričakovala mogoče pa me boste popravili kakšen tak ukrep, ki bo dejansko poleg proračuna ali pa je zajet v proračunu pa, da ga mi vsi ostali poslanci ali pa samo jaz ne vem kaj je tisti ukrep znotraj vseh teh številk in teh finančnih zagotovil – kaj je tisto, kar bo vleklo kmetijstvo navzgor v prihodnjem letu oziroma v prihodnjih dveh letih, ker imamo proračun za leto 2020/2021? Jaz sem malo pregledala tako, čez številke šla. Sem videla, da je za leto 2020 se za 1, 6 milijonov povišujejo sredstva na postavki strokovne naloge in svetovanje v kmetijstvu v okviru postavke kmetijstvo, ukrepi za stabilizacijo trga. Jaz sem res mislila, da je to namenjeno javni službi kmetijskega svetovanja. Pa mi boste povedali, če je to to. Ker če je to to, potem upam, da bodo prišla neka nova znanja, tudi do kmetov neke nove tehnologije in nov vpogled na reševanje tudi samooskrbe in seveda ne nazadnje tudi slovenskega podeželja.

Se mi zdi, da enostavno se ne zavedamo, da imamo ali pa, da smo priča nekim podnebnim spremembam. Vsako zanikanje, da tega ni, se mi zdi, da ne sodi v ta čas in v ta Državni zbor, če nas vsi opozarjajo, da prihaja do podnebnih sprememb in seveda prilagajanje podnebnim spremembam ostajajo na istem finančnem stanju kot že zdaj, kot že danes. Se mi zdi, da enostavno ne vem kje je tukaj zdaj tisti razvoj, ki bo pripomogel k temu, da se bo slovensko kmetijstvo prilagodilo podnebnim spremembam. Pa me boste popravili, kaj se bo zgodilo. Ampak glejte, finančna sredstva v obeh proračunih ostajajo na 4, 2 milijona evrov. Vem, številka je velika. Kmetje si mislijo, kaj je vse to, ampak ko pa jih vprašaš, kaj ste pa vi za to dobili, pa dejansko ti ne zna praktično nič povedati. Boste me popravili.

In to kar je že gospod Kramar opozarjal, sem malo trznila glede na to, da za skoraj 10 milijonov se znižujejo sredstva na postavki obnova, nega, varstvo gozdov za leto 2020. Pa sprašujem, kako to? Mogoče zato, ker sredstva na tej postavki ostajajo in so neizkoriščena in da ni interes mogoče lastnikov gozdov in kmetov, da bi ta sredstva pokoristili, ampak nihče se pa ne vpraša verjetno – tisti, ki ste pripravljali to, zakaj je temu tako. Mogoče pa razpis ni pravilno zasnovan. Na tem odboru sem jaz že vas spraševala že ravno pri tej postavki, da ni dovolj, da samo rečemo: »Bomo namenili za sadnjo toliko in toliko denarja.« Mi vemo, da so se slovanske kmetije zmanjšale številčno. Da na slovenskih kmetijah ni več in da so starejši in da ni več neke domače pomoči, ne bom rekla delovne sile, ker to mi deluje tuje in se mi ne zdi, da je to vezano na neko družinsko kmetijo, ampak, da so se družinske kmetije številčno zmanjšale. Da je manj članov in da ti člani enostavno ne zmorejo seveda sami v taki veliki meri poskrbeti za svoje gozdove in da sem tukaj že predlagala na tem odboru, da bi bila pametna spodbuda, da se ta finančna sredstva namenijo za neko krajšo zaposlitev, za reševanje kakšne brezposelnosti in da bi se lahko na ta način potem tudi naše gozdove obnovilo hitreje. Ne rečem, tudi sama sem prisotna na področju Postojnskega. Se res gozdovi sami obnavljajo, ampak saj ni samo sama obnova, je nega najbolj pomembna, ne? Vse to preraščanje s slakom in z vsem možnim robidovjem, se mi zdi, da dela večjo škodo, kakor, da ni nič. Je podrast močna, ampak če ne bo se to spodbujalo in iskalo sredstva, da bi vendarle nekdo najel nekoga, ki bo šel to delati in seveda bil iz tega konta plačan, je potem najlažje reči: pri kmetih ni interesa za obnovo gozdov in vzamemo 10 milijonov, praktično oni pa ne morejo do tega denarja priti, ne vem no, se mi zdi da je zadeva, na ta način, ni pravilno zastavljena.

Kar se tiče samega proračuna, tudi za leto 2021, se povišujejo sredstva za znanstveno raziskovalno delov kmetijstvu, za leto 2021, na milijon 700, pa me zanima, kaj ministrstvo predvideva pod to besedo znanstveno raziskovalno delo v kmetijstvu, če se na drugi strani ne popravlja ali pa ne zvišujejo ukrepi podnebnim spremembam. Mogoče je raziskovalno delo v kmetijstvu, znanstveno raziskovalno delo v kmetijstvu, mišljeno delo ali pa posodabljanje z digitalizacijo z pametnim slovenskim kmetijstvom, pa mi boste povedal, verjetno, če ste to v proračun dali? Jaz mislim, da morate imeti vizijo in strategijo, kako boste ta sredstva porabili leta 2021 že danes, ker drugače, kajne, nima smisla, da se na ta način dela, da se potem leta 2021 gleda, zakaj se ta postavka v proračunu ne koristi uspešno oziroma ni interesa s strani kmetijskih deležnikov.

Enostavno sem pričakovala, lahko rečem, proračun, ki bo omogočil nek razvoj podeželja, pa vidim, da se sredstva na razvoju podeželja znižujejo. Verjamem, da se znižujejo zaradi zmanjšanja evropskih sredstev, ki jih bomo imeli na voljo v tem finančnem paketu, finančni perspektivi. Pa vendarle, se je v zadnjem letu govorilo, da se bo iz integralnega proračuna, se pravi, iz državnega proračuna zagotavljalo, da se ta sredstva ne bojo nižala.

Zdaj vidim, da se bojo nižala, da je rahel padec zaznat, pa vendarle, mi povejte nekaj spodbudnega, kar bo dalo slovenskim kmetom voljo za opravljanje kmetijske dejavnosti. Kaj je tako spodbudnega v proračunu, ki ste ga pripravili za leto 2020, 2021, da bo slovenski kmet rekel, glejte, odpirajo se nam vrata, odpirajo se priložnost, moja usmeritev bo še naprej taka, kot je bila do sedaj, pa dajte to povedat no, da bomo vedeli tudi mi, poslanci, ki se dejansko srečujemo s kmeti vsak dan in ki gledamo, kakšno je naše podeželje.

Hvala za enkrat.