Govor

Dobro juto vsem skupaj. Spoštovani pričenjam s 15. nuno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pozdravljam vse vabljene in tudi vse prisotne.

Na začetku bi vas rad obvestil, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora. Tukaj imam opravičilo kolegice Nade Brinovšek. Na seji pa kot nadomestni člani in člani odbora s pooblastili sodelujejo kolega Jani Möderndorfer nadomešča Gregorja Židana in ga prav lepo pozdravljam na današnji seji. Kolegica Tina Heferle pa nadomešča kolega Edvarda Pavliča, ki ga prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S klicem seje 4. oktobra 2019 ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2020; 2. Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2021; 3. Opredelitev do predlogov sklepa Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije iz 13. nujne seje odbora (Digitalizacija v kmetijstvu in na podeželju – pametne rešitve za kmetijstvo prihodnosti) – v nadaljevanju bomo kar tukaj nekaj več povedali in 4. Pobude in vprašanja članov odbora.

Ker do pričetka seje nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je dnevni red določen kot je bil predlagan s sklicem seje. Predlagam pa, da združimo razpravo o predlogu proračuna 2020 in predlogu proračuna za 2021, tako da bi bila razprava, seveda pa bo ločeno glasovanje za vsak del proračuna posebej. Ali kdo temu nasprotuje kolegice in kolegi? Ni nasprotovanje. ni nasprotovanja. Torej, nihče ne nasprotuje.

Prehajam na obravnavo 1. IN 2. TOČKE DNEVNEGA REDA.

Odbor obravnava oba akta kot zainteresirano delovno telo. Na sejo sem vabil predstavnika Vlade, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za finance, gospa Špela Perme, podsekretarka bi naj bila z nami…, še pride. Tukaj ste, se opravičujem, in Kmetijsko gozdarsko zbornico, med vami vidim tukaj direktorja. Torej predloge aktov ste sprejeli, predloge za amandmaje odbora do tega trenutka nisem prejel.

V skladu s Poslovnikom lahko odbor obravnava navedene predloge proračunov z vidika svojih pristojnosti, torej le v tistem delu, ki se nanaša na njegovo delovno področje, to pomeni, da bomo obravnavali le tisti del predlogov proračunov, ki se nanašajo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Namen obravnave predloga proračuna je zlasti podrobna seznanitev s proračunoma na področju iz pristojnosti odbora ter morebitno oblikovanje in sprejete amandmaje odbora. V skladu s tretjim odstavkom 157. člena Poslovnika lahko odbor vloži amandmaje samo k tistim posameznim podprogramom pri določenih neposrednih uporabnikih s posebnega dela državnega proračuna, ki so zajeti v predlogu proračunov in ki zadevajo njegovo področje, pri čemer lahko predlog za spremembo izdatkov na tem področju uravnoteži s predlogom za spremembo izdatkov na drugem področju. Po določbi šestega odstavka 157. člena pa ne smejo biti v breme proračunske rezerve ali splošne proračunske rezervacije in tudi ne v breme dodatnega zadolževanja.

Torej, želi predstavnica Ministrstva za finance, Špela Perme, predstaviti predlog proračuna za leto 2020 in predlog proračuna za leto 2021. Torej, prva beseda je vaša, gospa predstavnica Ministrstva za finance.

Izvolite.