Govor

1. trak: (SC)

Lep pozdrav na 11. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ.

Preden začnemo z uradnim delom bi želel v naših vrstah pozdraviti novega člana komisije, mag. Dušana Verbiča, iz Poslanske skupine SMC, ki je zamenjal prejšnjo članico Matejo Udovč. Gospod Verbič, toplo pozdravljen. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeleži naslednji poslanci in sicer prejeli smo opravičilo poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega, na seji kot nadomestni član namesto mag. Bojane Muršič sodeluje poslanec Jani Prednik.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje ste prejeli dnevni redi komisije s 4. točkami in sicer:

1. točka - Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2020,

2. točka - Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2021,

3. točko - Predlog Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2020 in 2021

4. točka - Predlog Zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.

Za vse štiri točke dnevnega reda je komisija zainteresirano delovno telo. Vaših predlogov za spremembo ali dopolnitev dnevnega reda nisem prejel, zato ostaja dnevni red takšen kot je bil določen s sklicem. Predlagam, da obravnavo 1. in 2. opravimo skupaj in sicer z uvodnim predstavitvenim delom Ministrstva za finance oziroma ostalih vladnih predstavnikov. Če bodo predlagani kakšni amandmaji jih bomo obravnavali za vsako leto posebej. Ali kdo nasprotuje temu predlogu? (Ne.)

Prehajamo na obravnavo 1. IN 2. TOČKE - PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020 IN LETO 2021.

Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. K tema točkama so bili s sklicem seje vabljeni Marjan Šarec, predsednik Vlade, ki se je opravičil, Andrej Bertoncelj, minister za finance, Tomaž Vesel predsedik Računskega sodišča, Vlada, Ministrstvo za finance in Računsko sodišče.

Predlagam, da uvodno besedo najprej opravi predstavnica Vlade oziroma Ministrica za finance, nato bi besedo dal predstavnikov Računskega sodišča, da pove svoje mnenje kot nadzorna institucija o predlogu proračunov za leti 2020 in 2021 v celoti, potem pa tudi za svoj posebni del torej za svoj proračun. Če bo potrebno bomo na koncu v skladu s tretjim amandmajem 157. člena Poslovnika pripravili tudi potrebne amandmaje k predlogoma aktov.

Zdaj, prosil bi kar za uvodno besedo, torej, državna sekretarko. Prosim.