Govor

Lep pozdrav ministru, ministrici, vsem sodelavcem!

Po dolgem času na Odboru za infrastrukturo in okolje ne bom omenjal tretje razvojne osi ozirom jo bom omenil samo kot zahvalo vsem, ki so kooperativno sodelovali. Tukaj naj pohvalim ministrico Bratušek, ki je v bistvu prva ministrica, ki je res aktivna in kooperativno sodelovala in zahvala gre tudi njej, da je danes Vlada sprejela ta poroštven zakon. Jaz vem, da ceste so generalno problem v tej državi in tudi moje naslednje vprašanje, pobuda ali pa zahteva se bo nanašala na eno državno cesto in sicer bo naslovljena na direkcijo. To pa je državna cesta / nerazumljivo/, ki se nahaja v Občini Slovenj Gradec oziroma Mislinja. Obljuba za obnovo te ceste sega že v leto 2008, kar sicer ni nič novega pri teh naših cestah in obnovah cest. Naj povem, da se je turistični center oziroma objekti v tem turističnem centru Kope, so se v zadnjem obdobju izjemno razvili in imamo tam tudi enega privatnega lastnika, ki je vložil ogromno denarja v razvoj turističnega centra Kope. Tukaj je kritika na celo politiko. Politika vedno v kampanjah govori, kako spodbuja tako decentralizacijo, kot tudi turizem, je vedno prioriteta, potem ko je pa potrebno samo kamenček dodat v ta mozaik, pa država vedno klecne in obljuba, kot sem rekel, je že od leta 2008 in to je državna cesta in glede na to, da je privatni lastnik vložil ogromno denarja v te objekte, bi od države bila za pričakovat, da vsaj pristavi »piskrček« in pomaga obnovit to državno cesto, zato da bo dostop boljši.

Naj povem, da je v Slovenj Gradcu in v Mislinji bilo leta 1999 7 tisoč 800 nočitev, danes jih je 63 tisoč, kar pomeni, da je tudi ta turistični center pripomogel k razvijanju turizma. Direkcija - kritika gre na direkcijo, ne na ministrstvo - je obljubila že davno, preplastitev te ceste na Kope in tudi v dopisu iz leta 2018 - 2. 10. 2018 - je bilo obljubljeno, da bo cesta v dolžini 2 kilometra »preplastena«, pa se to ni zgodilo. Jaz vem, da je manj denarja, sicer ne vem zakaj, glede na to, da sprejemamo pač največji proračun v zgodovini, ampak okej, to je pač odločitev Vlade.

V novem predlogu proračuna za to cesto na Kope je predvidenih leta 2020 - 400 tisoč, 2021 - 800 tisoč, 2022 - 2 milijona in pol in 2023 – 2,7 milijonov. To pomeni, da se za dve leti zamuja glede na prvotno obljubljeno. Jaz prosim, ali pa tako, kot sem na začetku rekel, tudi od direkcije zahtevam, glede na to, da sem naštel razloge in mislim, da so upravičeni, da najde ta denar in da, bom rekel, v tem dopisu, ki smo ga dobili od tega podjetja, kjer zahteva vsako leto, v treh letih, po eno tretjino, kar mislim, da je čisto sprejemljivo in da se ta denar lahko najde. Trdim, da smo včasih kjer finance sledijo prioritetam in ne obratno, ker imamo pač proračun takšen, kot imamo in jaz direkcijo prosim ali zahtevam od direkcije, da razmisli v tej smeri in pomaga, pomaga, da se ta turistični center razvija še naprej, kajti, kot rečeno, je to na Koroškem, ki je tako in tako zapostavljena regija in glede na napore privatnega lastnika, bi jaz pričakoval, da tudi država pomaga in prosim, da direkcija v tej smeri tudi pomaga.

Hvala.