Govor

Roman Gruden

Hvala lepa za besedo, gospod predsedujoči. (Roman Gruden, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.)

Morda bi tudi sam na začetku poudaril, da tudi pri nas sledimo trendu, pozitivnemu trendu, torej postavke so se povečale, delamo v tej smeri. Na našem področju dela smo zavezani ne samo naši zakonodaji, ampak seveda tudi bilateralnim dokumentom, ki jih imamo na tem področju, s sosednjimi državami, torej tako z Italijo, kot Madžarsko, konkretno v tem primeru, in kot veste, je šolstvo narodnosti integralni del šolskega sistema v Sloveniji, kar pomeni, da vse novosti, spremembe, tudi povečanja plač in tako naprej, ki se dogajajo na našem šolskem polju, se odsevajo tudi na tem področju, kljub temu pa imamo, seveda, kar nekaj postavk, ki so namenjena specifično področju šolstva narodnosti.

Morda bi tukaj poudaril, da bomo še naprej delali, sploh na področju učbenikov, tako da tudi v teh novih proračunih, obeh, planiramo še dodatna sredstva na tem področju in ker se zavedamo, da je seveda šolstvo odvisno od kvalitete dela na tem področju, poskušamo čim bolj delovati tudi na področju dviga jezikovnih kompetenc tako učiteljev, kot celega šolskega prostora, tako da tudi na področju ESS sredstev bomo še naprej zagotavljali posebna sredstva, ravno v ta namen, kot smo jih zadnja leta in so se izkazala kot zelo učinkovita in dobro umeščena v šolski prostor.

Morda za začetek samo to na kratko, potem pa seveda, smo s kolegicami na razpolago za kakšna dodatna vprašanja. Hvala lepa.