Govor

Stanko Baluh

Hvala lepa, gospod predsedujoči. Tudi en lep prisrčen pozdrav v mojem imenu Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti.

Urad v okviru svojega financiranja pretežno skrbi za delovanje obeh krovnih organizacij italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti. Pretežno je proračun pripravljen v smeri sofinanciranja dvojezičnega poslovanja občin in organov občin ter dejavnosti in programov občinskih samoupravnih narodnih skupnosti v devetih občinah na dvojezičnem območju. Sofinanciranje poteka tudi za radijske in televizijske programe, za italijansko, madžarsko in romsko skupnost ter programe italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki se odvijajo v okviru RTV Slovenija. Podpira tudi informativno dejavnost madžarske in italijanske narodne skupnosti ter tudi sofinanciran delovanja italijanskih ustanov na Hrvaškem, ki opravljajo nekatere dejavnosti, ki so potrebne za italijansko skupnost živečo v Sloveniji. Naj začnem s pozitivno informacijo, da smo po nekaj letih imeli bi rekel tudi več sredstev pridobili to pomeni za proračun iz leta 2020 in 2021 in seveda v sklopu tega, kar sem pravkar naštel smo mogli tudi bi rekel sorazmerno ta denar porazporediti. Predhodno smo se tudi usklajevali s posameznimi predstavniki narodni skupnosti obema poslancema ter ugotovili na koncu, da kljub nominalno povečanosti finančnih sredstev za obe leti dejansko ni bilo možno zagotoviti sredstev za vse potrebe, ki so bile tudi izražen na posameznih usklajevanjih in pa dogovorih, ampak smo se na neki način poslušali v nekem širšem kontekstu tudi drugih državnih organov približati pozitivnemu trendu povečanja sredstev na posameznih postavkah. Ponekod smo tudi nadoknadili manko, ki ga je ZUJF prinesel tako, da smo tudi to morali upoštevati v proračunu za leto 2020 in seveda kot rečeno povečanje je bilo skoraj na vseh postavkah in pa seveda morda ne v takšni meri kot so bila izražena pričakovanja.

Morda toliko za uvod kot okvir, če bo pa, potem kakšna posamezna specifika sem tudi na voljo za dodatne obrazložitve. Hvala lepa.