Govor

1. trak: (sc)

Lep dober dan želim vsem prisotnim!

Pričenjam 2. nujno sejo Komisije za narodne skupnosti. Vse članice in člane komisije ter vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam. Obveščam vas, da kot nadomestni član gospo Nado Brinovšek nadomešča Franc Rosca, drugih nadomestil nisem dobil, zato prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. In sicer, s sklicem ste bili seznanjeni in sicer za naslednji dnevni red:

1. točka - Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2020,

2. točka - Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2021.

Ker do pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda je ta določen kot ste ga sprejeli s sklicem.

Preden začnemo z dnevnim redom še predlagam, da imamo za obe točki dnevnega reda obeh predlogov proračuna skupen uvod in skupno razpravo tudi morebitne skupne zaključke, saj sta ta med seboj povezana. Se strinjate s tem predlogom? Ja. Ker se strinjamo, zato potem ni potrebno glasovanje.

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA IN SICER NA OBRAVNAVO PREDLOGOV PRORAČUNOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020 IN 2021, ki ju bomo obravnavali kot zainteresirano delovno telo na podlagi 157. člena Poslovnika Državnega zbora. Gradivi sta bili objavljeni na spletni strani Državnega zbora. Na sejo so bili za obravnavo teh točk povabljeni predstavniki: Vlada, Urad Republike Slovenije za narodnosti, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Pomurska-madžarska samoupravne narodne skupnosti ter Obalne samoupravne narodne skupnosti in italijanske unije. Obravnavo predlogov proračuna v skladu s poslovnikom lahko komisija obravnava navedena predloga proračuna z vidika svojih pristojnosti torej le v tistem delu, ki se nanaša na njeno delovno področje, to pomeni, da bomo obravnavali tisti del predlogov proračunov, ki se nanaša na Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Namen obravnave je morebitna vložitev amandmajev, ki jih je komisija kot zainteresirano delovno telo v skladu s tretjim odstavkom 157. člena lahko vloži samo posameznim podprogramom pri določenih neposrednih uporabnikih iz posebnega dela predloga proračuna, ki zadevajo njegovo področje, pri čemer lahko predlog za spremembo izdatkov na tem področju uravnoteži s predlogom za spremembo izdatkov na drugem področju po določbi šestega odstavka istega člena pa ne smejo biti v breme proračunske rezerve ali splošne proračunske rezervacije in tudi ne v breme dodatnega dodatnega zadolževanja. Jaz bi prosil direktorja Urada za narodnosti, da predstavi uvodoma proračun. / Medsebojni pogovor/ potem bi pa prosil predstavnika Ministrstva za finance, da poda uvod.