Govor

Tilen Božič

Spoštovani predsedujoči, spoštovane poslanke, poslanci, pa seveda tudi ostali prisotni.

Bi vam na kratko v nadaljevanju predstavil dnevni red zasedanja Sveta Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov. Ta bo 24. oktobra v Luksemburgu.

Ministrice in ministri bodo opravili tri razprave. In sicer: o krepitvi boja proti diskriminaciji v Evropski unij; o usklajevanju znanj in spretnosti s potrebami trga dela v spreminjajočem se svetu dela in strateškem pristopu za stalno, vseživljenjsko učenje; ter ob delovnem kosilu še o učinkovitejšem odločanju na področju socialne politike.

Namen orientacijske razprave o krepitvi boja proti diskriminaciji v Evropski uniji je pri državah preveriti pripravljenost, da se pogajanja o predlogu direktive v enaki obravnavi nadaljujejo z večjo ambicioznostjo oziroma, da se področje nediskriminacije uredi na druge načine glede na to, da pogajanja o predlogu direktive ne napredujejo že desetletje. Svet bo sprejel dvoje sklepov sveta, in sicer o ekonomiji blaginje ter o podpori Evropske unije stoletni deklaraciji Mednarodne organizacije dela o prihodnosti dela.

V okviru točke o evropskem semestru bo svet odobril ključna sporočila Odbora za zaposlovanje na podlagi letnega poročila o uspešnosti zaposlovanja in prikazal uspešnosti zaposlovanja ter ključna sporočila odbora za socialno zaščito na podlagi letnega pregleda prikazov uspešnosti socialne zaščite. Pod točko »razno« bo komisija poročala o konferenci o spodbujanju enakosti LGBTI oseb v Evropski uniji, skupaj s finskim predsedstvom pa bosta poročala o tristranskem socialnem vrhu, ki je potekal v Bruslju to sredo.

Za dodatne informacije sem vam na razpolago tudi skupaj s sodelavko gospo Žerić.

Hvala.