Govor

Pričenjam 4. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospe Karmen Furman je z nami gospa Jelka Godec, ki jo lepo pozdravljam; in namesto gospe Nataše Sukič je z nami gospod Primož Siter, ki ga tudi lepo pozdravljam na naši seji komisije.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Problematika institucionalnega varstva starejših oseb v Republiki Sloveniji s poudarkom na pomanjkanju kadrov, prostorskih kapacitet ter finančnih sredstev, posebej v oddelkih za osebe z demenco.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je torej določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, KOT ŽE REČENO, BOMO OBRAVNAVALI PROBLEMATIKO INTSTITUCIONALNEGA VARSTVA V REPUBLIKI SLOVENIJI, ZLASTI S TREH VIDIKOV.

Na sejo sem vabila: varuha človekovih pravic gospoda Petra Svetino; ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gospo Ksenijo Klampfer; ministra za zdravje gospoda Aleša Šabedra; generalnega sekretarja Socialne zbornice Slovenije mag. Vilka Kolbla, z nami je gospa Špela Batis, strokovna sodelavka na Socialni zbornici, lepo pozdravljeni; vabili smo direktorja Doma starejših občanov Šiška mag. Simona Strgarja, ga tudi lepo pozdravljam med nami; predstojnika katedre za nevrologijo iz Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Zvezdana Pirtoška, ki ga tudi lepo pozdravljam; in vabili smo Spominčico – Alzheimer Slovenija – slovensko združenje za pomoč pri demenci; ter dodatno smo potem vabili še Inštitu Antona Trstenjaka, dr. Jožeta Ramovša, ki ga tudi lepo pozdravljam med nami. S sklicem seje ste prejeli gradivo z dne 9. 10. 2019, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Preden pa začnem z obravnavo te točke, mi najprej dovolite, da samo uvodoma pojasnim zakaj smo se danes zbrali na tej nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Najprej naj rečem, da sem v zadnjem času kot predsednica komisije zelo veliko hodila po terenu oziroma obiskovala domove za starejše in socialnovarstvene zavode, seveda v različnih institucionalnih oblikah, tako javne zavode kot zasebne zavode, zasebne zavode s koncesijo, skratka različne oblike skrbi za starejše. In, seveda, tja sem šla z namenom, da na licu mesta konkretno od vodstva, pa tudi uporabnikov storitev, ugotovim kakšne so težave, s katerimi se sooča institucionalno varstvo in kje so največji problemi. In zdaj, če naredim eno tako, če rečem rdečo nit tega, kar so mi povedali predvsem tisti, ki vodijo te domove oziroma skrbijo za starejše.

Najprej je tukaj pomanjkanje kapacitet. Zato smo tudi to sejo poimenovali tako, da smo tudi to omenili v samem sklicu seje. Zdaj, če pogledamo, domovi za starejše so polno zasedeni že nekaj let. To vsi, ki danes tukaj sedite, to zelo dobro veste. Trenutno ni niti ene proste postelje v celotni državi, v katero bi namestili osebo, ki želi preživeti jesen življenja tudi v tem institucionalnem varstvu. Več kot 10 let, kot veste, tudi ni bil zgrajen do sedaj še noben nov dom za starejše, kar je zaskrbljujoče in problematično. Še vedno pa nimamo dovolj sredstev, da bi pravzaprav to lahko sploh zagotovili. Sredstva za financiranje varstva v oskrbi za starejše, če pogledamo primerjalno, so tudi bistveno nižja od povprečja v drugih državah. In to je zaskrbljujoče, zato pa se danes tudi na tej seji pogovarjamo tudi o teh finančnih problemih. Vse večji problem pa je tudi problem oseb z demenco in zlasti tudi pomanjkanje prostorov prav za te osebe, premalo sredstev za institucionalno varstvo za starejše nasploh.

Danes smo tukaj zato, da odpremo ta vprašanja. Zlasti, da se z vami, kot gosti na to sejo, ker ste zagotovo najbolj relevantni za ta področja, da spregovorite o tem, da poveste kakšne so vaše izkušnje in kje morda vidite, da bi se lahko zadeve izboljšale. Verjamem tudi, da bomo lahko kaj rekli o eni izmed bolj perečih tem, to je osebah z demenco, ki je vedno bolj naraščajoča. Zato smo povabili sem tudi strokovnjake s tega področja in sem zelo vesela, da ste se našem povabilu tudi odzvali.

Toliko za uvod, zato, da vemo zakaj smo danes tukaj zbrani. Potem bom, ko bom tudi odprla razpravo poslank in poslancev, bom pa tudi sama v nadaljevanju še bolj natančno razpravljala o tej temi.

Sedaj pa dajem besedo najprej varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini.

Izvolite.