Govor

Lep pozdrav na 9. redni seji komisije!

Obveščam vas, da je zadržan poslanec Luka Mesec, ostalih zadržanih nisem dobil. Na seji kot nadomestni člani sodelujejo in sicer, poslanec Jani Prednik, namesto poslanke mag. Bojane Muršič in poslanec Marko Bandelli, namesto poslanca Vojka Starovića.

Sklepčni smo, lahko nadaljujemo z sejo. Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje in sicer z dvema točkama: točka 1. – Predlog zaključnega računa Proračuna Republike Slovenije za leto 2018 in točka 2. - Poročilo o stanju in gibanju davčnega dolga po stanju na dan 31. 12. 2018. Predlogov za spremembo dnevnega reda ob predvidenem roku – torej včeraj, do 12. ure - nisem prejel, zato dnevni red ostaja takšen, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKLJUČNEGA RAČUNA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2018. Komisija obravnava zaključni račun kot matično delovno telo.

Za obravnavo te točke imamo naslednja gradiva in sicer, celotno gradivo javnih del je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Članice in člani komisije ste v tiskani obliki prejeli spremni dopis Vlade, kazalo, tabelarni del predloga zaključnega računa in sicer splošni in posebni del in pojasnila Vlade o razlogih za nespoštovanje predlogov popravkov revizorja. Prejeli ste tudi revizijsko poročilo o Predlogu zaključnega računa za leto 2018, ki nosi oznako POSLOVNA SKRIVNOST po ZGD-1 in ste ga članice in člani komisije zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Revizijsko poročilo z zakritimi varovanimi podatki je javno dostopno na spletni strani Računskega sodišča Republike Slovenije. Sestavni del gradiva je tudi Obrazložitev zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2018 in sicer za oddelek SOVA - INTERNO, ki ste ga članice in člani komisije prejeli proti podpisu. Mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo in obrt, turizem in finance je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

V zvezi z zaupnimi gradivi prosim, da v primeru, ko nameravate v svoji razpravi uporabljati podatke iz zaupnih gradiv to predhodno poveste, da bomo sejo zaprli za javnost, drugače pa toplo priporočam, da tega, pač rahlo preskočite oziroma uporabljate kakšne druge metode, da se izognete navajanju tajnih podatkov in da lahko celotno razpravo opravljamo kar na javnem delo.

K tej točki so bili povabljeni: Marjan Šarec; predsednik Vlade, ki se je opravičil, dr. Andrej Bertoncelj; minister za finance, Tomaž Vesel; predsednik Računskega sodišča, Vlada, Ministrstvo za finance in Računsko sodišče. Naknadno smo na sejo povabili še podpredsednika Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance Tomaža Horvata in Komisijo Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.

Predlagam, da uvodno razpravo opravi predstavnica oziroma državna sekretarka Ministrstva za finance. Potem bodo svoje ugotovitve iz revizijskega poročila povedali predstavniki Računskega sodišča, predvidevam, da glavni revizor in če bodo želeli, besedo dobijo predstavniki še drugih ministrstev, nato pa bomo prešli na razpravo poslank in poslancev.

Besedo dajem torej državni sekretarki na Ministrstvu za finance.

Prosim, gospa Jazbec.