Govor

Pozdravljeni vsi skupaj še enkrat, da ne bom poimensko, tako kot sem prej.

Rad bi povedal, da nas zelo veseli in na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, na socialni zbornici, predvsem pa starše, da je vsa ta dolgoletna aktivnost le privedla do zaključka, da smo tik pred zdajci, da bo zakon sprejet.

Danes smo že slišali na kratko to dogajanje, ki je bilo, vendar na temo lahko dodam samo še nekaj – da v letu '15, ko je prišlo 16. junija do dopisa ministrstva na vse centre za socialno delo, da se ta dva dodatka ne izključujeta, je bilo takšno stališče pravzaprav priborjeno z v končni meri tudi pritiskom javnosti. Ker recimo samo, da povem primer – 2 centra za socialno delo sta imela prej celo pisno mnenje ministrstva, da se ta dva dodatka ne izključujeta. Vsi ostali 60 centrov pa, da se izključujeta. No tudi kasneje je kar nekaj časa trajalo, da je prišlo do teh rešitev, ki jih imamo danes na mizi in tudi tukaj je zahvaljujoč zelo velikem prizadevanju samih staršev.

Moram reči, da je od besedila, ki je bilo dano v javno razpravo do sedanjega besedila in tudi te amandmaji, ki so predlagani, bistveno, bistveno prvotno besedilo izboljšano. Recimo ravno tisto, kar je bilo prej zelo raznoliko po centrih – eni so dobivali, eni niso dobivali, eni so dobivali negativno odločbo, eni so bili ustno odpravljeni, skratka, da je rešitev taka, da kdor bi moral dobiti, pa ni dobil, ima pravico do njega.

Toliko na kratko. Pa upamo, da bo potem šlo čim prej do realizacije, da ne bo še pri sami realizaciji prihajalo do kratkih stikov.

Hvala lepa.