Govor

Karla Urh

Spoštovane članice in člani komisije, državna sekretarka, vabljeni ter ostali prisotni lepo pozdravljeni. Obveščam vas, da bom zaradi odsotnosti predsednice komisije Ive Dimic v skladu z drugim odstavkom 47. člena Poslovnika Državnega zbora današnjo sejo kot podpredsednica vodila jaz.

Pričenjam 8. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in vas obveščam, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma članice komisije: Ferenc Horvŕth in Iva Dimic.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu ne bi prebirala, saj je razviden s sklicem. Svojo udeležbo so opravičili: dr. Barbara Riman, predsednica slovenskih društev na Hrvaškem, Manuel Jug, predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem in Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red in ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA POROČILA O IZVAJANJU AKCIJSKIH NAČRTOV ZA JEZIKOVNO IZOBRAŽEVANJE IN ZA JEZIKOVNO OPREMLJENOST SPREJETIH NA PODLAGI RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU ZA JEZIKOVNO POLITIKO 2014 DO 2018 ZA LETO 2018 EPA 677-VIII. Poročilo z dne 27. 6. 2019 in mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport z dne 18. 10. 2019 sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Poročilo je skladno z drugim odstavkom 28. člena Zakona o javni rabi slovenščine v obravnavo Državnemu zboru predložila Vlada Republike Slovenije. Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ga bo obravnavala kot zainteresirano delovno telo v skladu s prvim odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora, in sicer v delu, ki se nanaša na njeno delovno področje. Obveščam vas, da ste na mizo sprejeli in prejeli tudi predlog sklepa.

Pričenjamo z obravnavo Poročila o izvajanju akcijskih načrtov za jezikovno izobraževanje in za jezikovno opremljenost sprejetih na podlagi Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2014 do 2018 za leto 2018.

Besedo dajem predstavnici Vlade, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo mag. Petra Culetto. Izvolite, beseda je vaša.