Govor

Jani (Janko) Möderndorfer

Hvala lepa, predsednik.

Jaz se opravičujem, da motim ta nenavadni mir pri sklicu tega odbora ampak glede na to, da poslovnik določa kako se sklicuje seje in seveda kako je določen dnevni red, pravzaprav drugače ne morem vskočiti s postopkovnim vprašanjem, ki v bistvu na nek način uvaja neko novo parlamentarno prakso.

Dnevni red je sicer potrjen, imamo pa pod tretjo točko poročilo o nezakonitih prehodih hrvaško-slovenske meje. Jaz moram reči, da sem rabil cel dan, da sem ugotovil kdo je sploh predlagatelj te točke. Gradivo je na treh straneh, potem sem ugotovil, da je to sprintano s interneta. Nato ugotovim, da je nekdo kar dal preko glavne pisarne to kot gradivo. Niti ne vem kdo bo poročevalec, vendar v BIL-u piše, da poročevalec ministrstvo. Ne vem, imamo zdaj nov način sklicevanja dnevnih redov tako, da sprintamo s spletne strani 3 strani in predsedujoči to uvrsti na dnevni red in kar reče, da bo poročevalec ministrstvo, ob tem, da ni nobene pisne obrazložitve kaj predstavljajo te grafi in vse ostalo? Seveda, zraven se napiše, da bo ustna informacija. Kje je sprejet sklep, da bomo imeli na takšen način ustne informacije, potem glede na to, da je na internetni spletni strani so to mesečna poročila, me zanima ali bo to zdaj mesečna praksa? Glede na to, da pravzaprav po neki praksi kot je običajno bila, vsaj z vaše strani, ne govorim vas osebno ampak vaše stranke, poslanske skupine, ste včasih zahtevali vsaj sklic z zahtevo za sklic seje in ste potem sprintali takšno gradivo in potem seveda povabili goste in tako naprej.

Tako, da zdaj jaz sprašujem. Kdo je pravzaprav poročevalec? Kako se lahko jaz kvalitetno pripravim na razpravo? A bom pač nekako imel ta ustna poročila pri tretji točki in potem bomo malo iz lufta govorili kaj si mislimo o teh grafih, ki so itak javno dostopni in objavljeni? In ali je to zdaj uvod v novo parlamentarno prakso, da bomo imeli vsak mesec, ker mesečno izidejo ta poročila, to kot neko stalnico na teh odborih ali kako bo to? In do kdaj bo to trajalo? Ali do takrat, ko bo konec migracij, ker migracij ne bo nikoli konec. Ali bo zdaj to neko novo pododbor bomo ustanovili, ker to je zdaj tudi moderno, da ustanavljamo pododobre v Državnem zboru. Ali kaj? Ali kak bo to izgledalo?