Govor

Lepo pozdravljeni vsi prisotni, članice in člani pododbora, odbora, poslanke in poslanci!

Vsi vabljeni, res lepo pozdravljeni na 5.redni seji pododbora za spremljanje romske tematike. Obveščam vas, da je zadržana poslanka Bojana Muršič, tako da žal danes ne bo z nami. S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red.

Tako da bi prišli kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA in edino POLOŽAJ ROMSKE SKUPNOSTI IN ISKANJE REŠITEV ZA IZBOLJŠANJE POLOŽAJA ROMSKEGA IN PREOSTALEGA PREBIVALSTVA.

Z dnevnim redom ste dobili tudi seznam vabljenih, tako da veste, da nas je danes kar precej in bom prosila za vašo kooperativnost, in da smo predvsem eksaktni, in da seveda poskušamo skupaj pripeljati to sejo čim bolj uspešno do konca.

Predem pa uvodoma dam besedo predstavnikom ministrstva, bi se rada zahvalila strokovni sodelavki Ani Komac, ki nam res v tem pododboru zelo veliko pomaga in dejansko pripomore k temu, da smo v kratkem času od kar je ta pododbor ustanovljen, naredili že kar nekaj dela in verjamem, da tudi v prihodnje bomo še uspešnejši naprej.

Danes je naš namen predvsem to, da iščemo rešitve. Konkretne rešitve, zato smo povabili tudi različna ministrstva. Namreč v pododboru smo do sedaj prišli do ugotovitev, da so nekako temeljne ali pa temeljni problemi na področju izobraževanja, na področju sociale, na področju okolja in pa varnosti. To so nekako štirje segmenti, ker vidimo, da je največ problemov. Seveda smo povabili tudi ministrstvo za finance. Žal danes ni nikogar z nami, ker veliko je pa odvisno od denarja in pa seveda predstavnike Urada za narodnosti, ki nekako naj bi bdelo nad položajem romske skupnosti in pa reševanjem problemov. Tako da, glede na to, da se pojavlja največ problemov ravno na teh štirih področjih, smo povabili predstavnike ministrstva zato, da nam povedo kje pravzaprav smo oziroma ali pripravljajo kakšne konkretne rešitve za izboljšanje položaja. Namreč mi imamo nacionalno strategijo. Prva je veljala do 2017. Praktično 2017. je bila nova in v bistvu se ugotavlja, da so problemi podobni, če ne enaki. In da se stvari zelo počasi spreminjajo. Mi v pododboru ugotavljamo, da je stanje na terenu slabše, da se ponekod stvari sicer urejajo, ampak ponekod pa je situacija bistveno slabša kot je bila pred leti, in da se nekateri problemi so tudi še na obzorju in je samo vprašanje časa kdaj se bomo z njimi soočali. Zato bi bilo zelo dobro, da tudi glede tega zremo tudi v prihodnost in poskušamo zadeve reševati tako, da bomo na koncu rekli ne samo, da smo stvari rešili, ampak smo tudi preprečili kakšne nezaželene, bi rekla, dejavnike, ki se lahko v tem pogledu uresničijo.

Tako da, jaz bi kar, za začetek, dala besedo državnemu sekretarju Ministrstva za notranje zadeve, mag. Sandiju Čurinu, da nam mogoče malo oriše njihov vidik, se pravi tega, kako so soočeni, seznanjeni z problematiko. Vemo, da trenutno največ težav je na Dolenjskem, seveda pa, tudi drugod vidimo, da prihaja do nekaterih problemov, tako da, prosim za vaš vidik in pa predvsem, kaj mogoče vi vidite kot največji problem in kje bi mogli morda tudi kaj spremenit.

Hvala lepa.