Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje lepo pozdravljeni! Pričenjam 16. sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da nihče od članic in članov Odbora za finance ni izkazal, da je danes zadržan in da se seje ne bi mogel udeležiti. Na seji kot nadomestna člana sodelujeta poslanec Gregor Perič, namesto poslanke Mateje Udovč iz poslanske skupine Stranke Modernega centra in poslanec Predrag Baković namesto poslanca Janija Prednika iz poslanske skupine Socialnih demokratov.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste dnevni red prejeli. V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet takšen dnevni red kot vam je bil poslan s sklicem.

Prehajam na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – MNENJE ODBORA ZA FINANCE O ZAHTEVI DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O POSTOPKU IN IZVENSODNEGA VARSTVA NEKDANJIH IMETNIKOV KVALIFICIRANIH OBVEZNOSTI BANK. Državni svet je na 6. izredni seji 28. oktobra letos na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da državni zbor ponovno odloča o navedenem zakonu, ki ga je Državni zbor sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o navedenem zakonu, ki ga je Državni zbor sprejel na 12. seji 22. oktobra letošnjega leta. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora. K obravnavi te točke so vabljeni Državni svet, Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba. Kot gradivo za sejo ste s sklicem prejeli zahtevo Državnega sveta z dne 28. oktobra letos, prejeli pa smo tudi mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 4. novembra, mnenje Vlade z dne 7. novembra, dodatne pripombe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z dne 6. novembra, dopis Ministrstva za finance o dogovoru sestanka s predstavniki Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in Okrožnega sodišča v Mariboru z dne 11. novembra. Pričenjam z obravnavo zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Za uvod dajem besedo predstavnici Državnega sveta, državni svetnici gospe Mariji Lah za dodatno obrazložitev zahteve. Gospa državna svetnica, izvolite.