Govor

Nevenka Ribič

Lepo pozdravljeni v imenu Službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Mislim, da je prav, da na začetku najprej predstavimo tiste podatke, ki smo jih navsezadnje predstavili včeraj na Vladi. Gre za podatke o črpanju od januarja 2014 do konca septembra 2019, čeprav bom povedala tudi najbolj sveže podatke, ki so bistveno bolj spodbudni, kot so ti za obdobje 30. september 2019. SVRK je v vlogi organa upravljanja pripravil poročilo o črpanju in kot veste je sam sistem koriščenja evropskih sredstev zelo kompleksen. Če posamezno fazo tako imenovanega investicijskega cikla ponazorim s podatki, bi povedala, da je SVRK v vlogi organa upravljanja izdal odločitve o podpori do konca septembra 2019 v višini 2,5 milijarde evrov oziroma 83 % razpoložljivih sredstev od celotne alokacije 3 milijarde 68 milijonov evrov sredstev.

Druga faza so tako imenovane potrjene operacije, ko ministrstva ter drugi posredniški in izvajalski organi sklenejo tako imenovane pogodbe o sofinanciranju. Teh je bilo konec septembra za dobri 2 milijardi in 40 milijonov evrov sredstev ali 66 % razpoložljive alokacije.

Tretja faza, to je samo izvajanje projektov na terenu. Ministrstva so do konca septembra izplačala iz državnega proračuna 872 milijonov evrov oziroma 28 % razpoložljivih sredstev. Četrta faza, o kateri je v bistvu največ govora, pa to tako imenovana plačila iz proračuna Evropske unije in ta so bila po stanju 30. septembra letošnjega leta 812,5 milijona evrov ali 26,5 %. Stanje na datum 9. 12, pa je sledeče.Izplačila iz državnega proračuna so bila 885 milijonov evrov ali 29 % celotne razpoložljive alokacije sredstev, certificirani izdatki, plačila iz Evropske unije, pa 954 milijonov evrov, kar je 31 % razpoložljivih sredstev. Ko govorimo o uspešnosti koriščenja sredstev lahko rečemo, da je prva faza, to so pravi izdane odločitve o podpori in pa potrjene operacije, da je to nekako zadovoljivo. Največ prostora za delo nas vseh, ne samo SVRK-a, tudi vseh resornih ministrstev, ki spadajo pod okvir pod lupo evropske kohezijske politike, pa je tudi tako imenovana četrta faza.

Rada bi povedala, da v proračunu Republike Slovenije za leto 2019 je bilo planiranih tako imenovanih pravic porabe v višini 625 milijonov evrov, dejansko porabljeno pa je bilo komaj 255 milijonov evrov. Kaj to pomeni, da je bilo porabljeno? To pomeni, da je bilo tudi na terenu izvedeno za 255 milijonov evrov sredstev projektov in dokler projekti na terenu niso izvedeni, tudi ni mogoče dati zahtevkov za izplačilo. Če ni zahtevkov za izplačilo, ne moremo zahtevati povračila iz Evropske unije. Skratka na tej točki nas čaka še veliko dela. Tega se zavedamo, ne samo SVRK, ampak tudi ostali.

Glede informacijskega sistema e-MA, mislim, da je treba povedati stavek ali dva. V preteklosti je bil informacijski sistem e-MA največji krivec za to, da črpanje evropskih sredstev ne teče tako kot bi moglo. V letu 2018 in tudi v letošnjem letu je bil na tem področju narejen velik napredek. In na tem mestu lahko povem, da v tem trenutku informacijski sistem organa upravljanja e-MA deluje in omogoča zanesljivo zbiranje, beleženj in hrambo podatkov in tako tudi tekoče izvajanje Evropske kohezijske politike. Res je, da smo pred meseci dobili opozorilo iz Evropske komisije o zaustavitvi plačil Sloveniji, ampak takrat je bil glavni problem informacijski sitem e-MA, ki pa v tem trenutku to ni več. Urad za nadzor proračuna je opravil vse potrebne preverbe našega informacijskega sistem in v septembru, v začetku septembra letošnjega leta je poslal na Evropsko komisijo v zvezi s tem pozitivno mnenje. Res je, da na odločitev Evropske komisije še čakamo, dobiti moramo tako željeno oceno, dve, kar pomeni tudi nas, da informacijski sistem deluje in prepričani smo, da bomo to tudi dobili. To je to, kar bi rekla glede informacijskega sistema, kaj več pa v nadaljevanju. Hvala.