Govor

Igor Peček

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi.

Začenjam 11. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel eno opravičilo, in sicer se zaradi službenih obveznosti seje ne more udeležiti gospod Zmago Jelinčič Plemeniti.

Dovolite mi, da preberem še nekaj pooblastil, in sicer poslanec Primož Siter nadomešča poslanko Natašo Sukič iz Poslanske skupine Levica, iz Poslanske skupine SDS gospa Suzana Lep Šimenko nadomešča gospoda Francija Kepa, in prav tako iz Poslanske skupine SDS gospa mag. Karmen Furman nadomešča gospoda Borisa Doblekarja. Vse navzoče še enkrat prav lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Dolžan sem še pojasnilo glede izvedbe 11. nujne seje. To sejo sem na zahtevo Poslanske skupine Levica prvotno sklical za 8. 11. 2019, vendar sem jo na zahtevo njene predlagateljice dne 7. 11. tudi preložil in jo bo odbor opravil danes.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – TO JE ODNOS SLOVENIJE DO RAZVOJNE POLITIKE OZIROMA ČRPANJE EVROPSKIH KOHEZIJSKIH SREDSTEV. Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje odbora, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. Zahtevi sta priloženi gradivi, in sicer prednostna področja kohezijske politike 2014-2020 in pa gradivo »How to improve European Union cohesion policy for the next decade«. Dne 12. 12. 2019 ste prejeli še predlog za sklep odbora koalicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Na sejo sem povabil vse, ki jih je v svoji zahtevi za sklic nujne seje in v dopisu z dne 11. 12. 2019 predlagala Poslanska skupina Levica. Ker je seznam vabljenih na sejo relativno dolg ga, če mi dovolite, ne bi bral. Kot je običajno za seje tega odbora sem na sejo povabil še poslanke in poslance Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavnike Vlade in Državnega sveta.

Prehajamo na obravnavo točke. Najprej pa dajem besedo dr. Franc Trčku, da v imenu Poslanske skupine Levica predstavi zahtevo za sklic nujne seje odbora. Izvolite.