Govor

Hvala lepa, gospod predsednik. Lep pozdrav gospodu ministru, vsem ostalim odličnim gostom in tudi vam, kolegice in kolegi.

Ta odbor je imel res temeljito razpravo, tudi o amandmajih Nove Slovenije in Slovenske demokratske stranke, ko smo obravnavali oba predloga proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021. Tako da, verjamem, da se te razprave danes ne bodo ali pa vsaj v enem delu, se bodo ponovile, ker pač »repetitio mater studiorum est«.

Zahvaljujem se tudi v imenu Poslanske skupine Nove Slovenije, o oceni skladnosti dopolnjenega predloga proračunov za obe leti, ki jo je pripravil Fiskalni svet. Na tem mestu, gospod predsednik, se sprašujem, ne vem, če lahko dobimo s strani Vlade odgovor, običajno je Evropska komisija tudi glede znanega »six packa« dala - ki pač določa neko proračunsko disciplino – dala neko mnenje na proračun. Za enkrat tega ne vidim v gradivu, ne vem, kakšni so razlogi, ampak do plenarnega zasedanja Državnega zbora je še čas. Ampak, kot rečeno, ta odbor je opravil temeljito razpravo o najpomembnejšem dokumentu, kot ga mi vidimo, to je proračun in je soglasno pravzaprav sprejel tudi sklep, ki predlaga Vladi, torej da odbor predlaga Vladi, naj pri pripravi dopolnjenega predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2020 in 2021, prouči in v največji možni meri upošteva razpravo, stališča in predloge posameznih delovnih teles Državnega zbora, k predlogu proračunov.

Zdaj, ne bom zdaj šel v podrobnosti in analiziral, koliko je ta sklep realiziran, koliko ga je Vlada vzela resno, ampak, ta resnost je izjemno, izjemno nizka. Toliko o specifični teži parlamentarne demokracije v naši državi. Bilo bi modro, sem že večkrat povedal, da bi Vlada šla naproti, ja, tudi opoziciji kdaj pa kdaj, sploh pa manjšinska Vlada in bilo bi modro, da bi vsaj morda za kakšen milijon vsote, govorim o vsoti vsaj nekaj opozicijskih amandmajev, Vlada tudi sprejela. Govorim o 1 milijonu, govorim o desetinki promila državnega proračuna, ampak Vlada je rekla, ne, to kar predlaga opozicija, ni na mestu, da ne bom še nadaljeval, pač mi to tako razumemo. Okej. Mi pa razumemo tako, da če ni nobenih upoštevanj in nobenih priporočil, potem razumemo, da je ta proračun čisto v redu za Vlado, ki že eno leto in bo tudi naprej opravljala zgolj tekoče posle. Jaz se opravičujem za takšno retoriko, ampak mi to tako vidimo. Res je, da Državni zbor sprejme ali pa ne sprejme proračuna, ampak bilo bi dobro, da bi Vlada kdaj tudi prisluhnila tudi opozicijskih predlogom. Torej, kar je bilo tukaj razpravljano na seji, ko smo obravnavali predlog proračuna ni bilo upoštevano s strani Vlade nič, je pa Vlada upoštevala in tu dajem zvezdico, kljukico, dajem plus Vladi, ki pa je upoštevala sprejet sklep na Odboru za infrastrukturo za prepotrebno cesto pri Slovenski Bistrici.