Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, dobro jutro! Začenjam 25. nujno sejo Odbora za finance.

Zaenkrat nisem prejel obvestil, da bi katerakoli članica ali član odbora bil zadržan in se danes seje ne bi mogel udeležiti. Prav tako nisem prejel nobenih obvestil o nadomeščanju članstva na seji.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOPOLNJEN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020, ki bo povezan z obravnavo Dopolnjenega predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2021. Predlagam namreč, gospe poslanke in gospodje poslanci, da v skladu z racionalnostjo poteka seje opravimo obravnavo obeh dopolnjenih predlogov proračunov za leti 2020 in 2021 skupaj, nato pa ločeno razpravljamo o vloženih amandmajih kvalificiranih predlagateljev k posameznima dopolnjenima proračunskima predlogoma. Odbor bo dopolnjena predloga državnih proračunov obravnaval na podlagi 160. člena Poslovnika Državnega zbora, v skladu s katerim matično delovno telo lahko svoje amandmaje najkasneje tri dni pred sejo Državnega zbora ter se opredeli do obeh dopolnjenih predlogov proračunov in do vloženih amandmajev.

Sejo odbora sem sklical v skladu z dogovorom, sprejetim na 49. seji Kolegija predsednika Državnega zbora z dne 8. novembra letošnjega leta ter časovnim potekom obravnave dopolnjenih predlogov proračunov.

Predlagateljica obeh dopolnjenih predlogov proračunov je Vlada.

Na sejo so vabljeni predstavniki Vlade Republike Slovenije, Ministrstva za finance, Urada za makroekonomske analize in razvoj in Sodnega sveta Republike Slovenije, katerega predstavniki so se opravičili. Prav tako sta povabljena tudi Fiskalni svet in Državni svet.

Kot dodatno gradivo ste prejeli oceno Fiskalnega sveta glede skladnosti k obema predlogoma proračunov z dne 21. 10. 2019, oceno Fiskalnega sveta glede skladnosti k obema dopolnjenima predlogoma proračunov z dne 14. novembra 2019, stališče Vlade Republike Slovenije do ocene Fiskalnega sveta prav tako z dne 14. novembra 2019, dopis Sindikata upokojencev z dne 6. novembra 2019, mnenje Sodnega sveta k obema dopolnjenima predlogoma proračunov z dne 11. novembra 2019 in vložene amandmaje kvalificiranih predlagateljev k obema dopolnjenima predlogoma proračunov, in sicer poslanskih skupin Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije - Krščanskih demokratov in Levice ter dva pregleda vloženih amandmajev k dopolnjenima predlogoma proračunov za leti 2020 in 2021 z dne 14. novembra 2019.

Začenjam obravnavo obeh dopolnjenih predlogov proračunov. Za začetek dajem besedo ministru za finance dr. Andreju Bertonclju, da poda uvodno obrazložitev k obema dopolnjenima predlogoma proračunov. Gospod minister, izvolite.