Govor

Zmago Jelinčič Plemeniti

Hvala lepa. Jaz bom malo bolj splošno šel, ker je predsednik rekel, da ne bomo po segmentih razpravljali.

Naša Zakonodajno-pravna služba je pripravila kar nekaj mnenj in pripomb k temu zakonu in vendar to ni upoštevano. To je velika napaka. Dejstvo je, ne vem, pri nas se kar jemlje, da Evropska komisija vse ve in vse zna. Ni res! Tam so šlampasti kot sto hudičev in treba jim je pošiljati mnenja in pa spremembe. In mislim, da to mnenje naše Zakonodajno-pravne službe bi moralo iti v Evropo. Ni treba, da se prevede, ker tam morajo imeti… Naš jezik je tudi enakopraven in naj upoštevajo ta naša mnenja.

Naslednja zadeve, ko se govori o identiteti kršitelja, kako je lahko sploh govoriti o identiteti kršitelja, ko pa mi ne moremo dobiti nobenih podatkov o lastništvu kakršnihkoli skladov, ki kupujejo naša premoženja. Sploh ne vemo kdo kupuje. Tam zadaj so lahko teroristične organizacije, lahko so bivši naši gospodje, ki so denar ven peljali in tako naprej. Noben ne ve tega in noben na evropskem nivoju se ne spusti v to, da bi tukaj razkril. Jaz mislim, da tudi Evropejci imajo tukaj masla na glavi, tako da je za znoreti. In verjetno namerno kakšnih takih zadev nimajo. Me zanima kakšno je trenutno stanje na področju pranja denarja. Ali se kaj ve, ali se nič ne ve. Ker v Sloveniji imamo čudne načine, ena milijarda iranskega denarja je šla čez, pa nikomur nič. Noben ne odgovarja, sploh se nič ne govori o tem. Vendar je to ogromno denarja. V Sloveniji se bo lovilo tiste, ki bo, recimo, na črno zaslužil 100 evrov, tistega bodo pribili na križ in mu bodo olupili kožo. Enemu takemu gospodu, ki bo verjetno nedotakljiv, ker so zadaj zagotovo podporniki tudi s strani Evrope in njihovih inštitucij se ne bo zgodilo nič. Zato me zanima, kakšno je stanje.

In še ena stvar. Ali imajo nevladne organizacije kakšno vlogo pri pranju denarja? O vlogi nevladnih organizacij pri pranju denarja bi se lahko zgledovali po Rusih. Oni so odkrili marsikaj in so marsikaj prepovedali. Pri nas nevladne organizacije v veliki meri dobivajo tudi denar iz tujine in v bistvu se potem prilivi denarja in stroškovni segment se nekako pokrivata. Mogoče je minimalno zaslužka, ampak če pravijo nevladne organizacije, po njihovih besedah, da okoli 700 milijonov dobijo iz tujine, kako je sedaj to? Ali kdo kaj kontrolira? Nobeden nič. In bi prosil, da mi odgovorite na ta moja vprašanja in na te pomisleke, ker to je vse skupaj čudno. Tu notri imamo tudi pri pomenu določenih zadev elektronski denar. Govori se o elektronskem denarju, ampak še vedno se ne ve, kako se bo sploh to urejalo, kako se bo pregledovalo, kako se bo sankcioniralo, kako se bo obdavčilo in tako naprej. Skratka, govorimo na pamet in vse skupaj taki izdelki evropske komisije mene spominjajo samo na to, da je treba uvesti totalno kontrolo nad ljudmi in pričakujem, da bo Evropsko unijo v najkrajšem času zahtevala tudi, da imamo vsi vgrajene čipe, na katerih bo tudi naš portfelj in vse skupaj gor. Mi v Slovenski nacionalni stranki tega ne bomo podprli šele, potem, ko se bodo določene stvari razčistile smo pripravljeni razpravljati o tem.

Hvala.