Govor

Edvard Paulič

Spoštovani in spoštovane. Pričenjam 22. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, in vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so se opravičili naslednji člani in članice odbora: Luka Mesec, Željko Cigler in pa Nataša Sukič, na seji pa kot nadomestni člani odbora sodelujejo: namesto poslanca Zvonka Černača poslanec dr. Anže Logar in namesto poslanke Lidije Divjak Mirnik poslanka Tina Heferle.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Predlog priporočila v zvezi z zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. Ker v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA V ZVEZI Z ZAŠČITO PITNE VODE NA OBMOČJU LJUBLJANSKEGA VODONOSNIKA, ki ga je državnemu zboru skupaj z zahtevo za izredno sejo državnega zbora v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: zahteva poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočila z dne 11. 11. 2019, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 14. 11. 2019, mnenje Vlade z dne 15. 11. 2019, mnenje varuha človekovih pravic z dne 12. 11. 2019 in pripombe Tomaža Ugrina z dne 15. 11. 2019.

Rok za vlaganje amandmajev je do konca obravnave predloga priporočila na seji odbora. Do sedaj sta bila vložena amandmaja poslanske skupine SDS k 1. in 2. točki predloga priporočila. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili za obravnavo te točke povabljeni: predlagatelj poslanska skupina SDS, Vlada, predsednik Marjan Šarec, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mestna občina Ljubljana, župan Zoran Janković, Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor, vršilec dolžnosti direktorja dr. Dragan Matić, varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Upravna enota Ljubljane izpostave Moste-Polje, volja izpostave je Ladislav Košiček, javno podjetje VOKA SNAGA, d. o. o., strokovni sodelavec Inštituta Jožef Štefan magister Tomaž Ogrin, Alpe Adria Green ter predstavnika krajanov Aleš Mrzel in Brane Grad.

Pričenjam torej drugo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja, da nam poda dopolnilno obrazložitev. Dr. Logar, izvolite.