Govor

Maja Rigač

Hvala za besedo. Maja Rigač, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Najprej bi rada izpostavila, da zakoni, ki posegajo na ekonomsko in socialno področje, se morajo nujno pogajati in sprejemati v socialnem dialogu. In, kot je bilo že rečeno, je bilo v začetku meseca novembra, smo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta podpisali spremembo pravil, ki določajo ravno to, da predloge zakona, v katerih predlagateljica ni Vlada, se morajo obravnavati tudi na ESS.

Skupaj, z ostalimi »delegalskimi« združenji in zbornicami smo posredovali pismo skupno stališče, v katerem smo zapisali, da že Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico izrabiti 1 dan letnega dopusta, na tisti dan, ki ga sam določi, kar pomeni, da ga lahko izkoristi tudi za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan. Nenazadnje, Zakon o delovnih razmerjih določa tudi en dodatni dan za delavce, ki imajo otroke, stare do 15 let.

Torej, če sklenem, podpiramo, da imajo delavci možnost spremstva prvošolčka na prvi šolski dan, vendar, naj delavec izrabi ta dan dopusta v okviru kvote dopusta, ki ga že ima.

Hvala.