Govor

Sladjana Ješić

Hvala, gospod predsednik. Lep pozdrav vsem.

V Zakonodajno-pravni službi smo predlog zakona preučili z vidika poslovniško določenih nalog in pripravili pisno mnenje, s katerim verjamem, da ste seznanjeni. K predlogu amandmaja so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin NSi in SN - bom rekla, še preden je bilo izdelano mnenje naše službe -, ter predlogi za amandmaje odbora, s strani predlagatelja, to je s strani Poslanske skupine Levica.

Ugotovimo lahko, da oboji, tako vloženi amandmaji, kot tudi predlogi za amandmaje odbora predstavljajo konkretizacijo osebne okoliščine, ki naj bo podlaga za plačano odsotnost z dela in odpravljajo neskladje med zakonsko določbo in namenom, ki se s predlogom zakona zasleduje. Bi pa poudarila, da vsebujejo predlogi za amandmaje odbore Poslanske skupine Levica, ki so tudi izdelani na podlagi našega mnenja, preciznejšo dikcijo zakonske določbe, ker uporabljajo v določbi besedo otroka in v bistvu s tem vzpostavljajo razmerje med delavcem in učencem prvega razreda, torej, da je jasno, iz določbe izhaja, da delavec lahko spremlja le svojega otroka, ne pa morebiti nečaka, vnuka ali kogarkoli drugega, ki bi bil učenec.

Torej, določitev tega razmerja med delavcem in učencem prvega razreda, ki torej to razmerje oži, je tudi v duhu siceršnjega namena 165. člena ZDR-1, da se v njem določijo minimalni zakonski standardi, ki so lahko podlaga za plačano odsotnost z dela. Tudi to, da je v predlogu za amandma odbora določeno, da lahko spremlja delavec otroka, učenca prvega razreda v šolo, ne pa k pouku, se nam zdi tudi ustrezno, kajti prvi šolski dan je bolj namenjen seznanitvi z novim okoljem in pouk v najožjem pomenu te besede, ker bi šlo za sistematično podajanje učne snovi, ta dan ne poteka, ponavadi no.

Izpostavila bi pa še, da v bistvu s konkretizacijo osebne okoliščine na zakonski ravni, postane ustrezen tudi nomotehnični pristop, s katerim se med napovedni in končni stavek dodaja nova, peta alineja. Kajti, že z jezikovno, pa tudi s teleološko razlago, je potem jasno, da delavcu za ta dan pripada samo 1 dan izrednega dopusta in nič več kot to.

Hvala.