Govor

Urban Krajcar

Hvala lepa za besedo, spoštovani predsedujoči. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o delovnih razmerjih, ki ga je Državnemu zboru predložila v obravnavo skupina poslank in poslancev, predstavlja dopolnitev 165. člena Zakona o delovnih razmerjih. S to določbo so sicer že določene nekatere splošne okoliščine, zaradi katerih ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela. Cilj predloga zakona je zagotoviti pravico do plačane odsotnosti z dela zaradi osebne okoliščine, spremstvo otroka v šolo na prvi šolski dan. S tem bi se določila univerzalna pravica do odsotnosti z dela na ravni zakona, torej za vse delavce.

Predlog zakona sicer predstavlja odziv na sodbo Vrhovnega sodišča, ki je delavcu v konkretnem primeru, seveda javnemu uslužbencu, na podlagi standarda drugih neodložljivih opravkov po kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, priznalo plačano odsotnost z dela zaradi spremstva otroka v šolo na prvi šolski dan. Z vidika veljavne zakonske ureditve velja poudariti, da delovno pravna upravičenja, ki so določena s tem zakonom, predstavljajo minimalne delovne standarde, ki jih je treba zagotoviti vsem delavcem. Posebej velja izpostaviti, da so bile trenutno veljavne rešitve tega zakona usklajene po temeljitemu usklajevanju med socialnimi partnerji.

V skladu s temeljnim delovnopravnim načelom in favorem, pa se dodatni oziroma višji nivo pravic ureja na nivoju kolektivnega dogovarjanja. Naj izpostavim, da so delodajalske organizacije - Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije, članice Ekonomsko-socialnega sveta, opozorile, da predlog zakona posega v spremembe Zakona o delovnih razmerjih, brez soglasja vseh treh socialnih partnerjev. Predlogu zakona nasprotujejo tudi glede na predlagano vsebino in pozivajo tako Vlado Republike Slovenije, kot vas, spoštovani poslanke in poslanci, da se predlog zakona ne podpre.

V povezavi z nasprotovanjem delodajalskih organizacij velja dodati nekaj besed tudi o socialnem dialogu. Kot veste, 15. novembra 2019 so bila slovesno podpisana spremenjena pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Ta po novem določajo, da bo ESS v prihodnje obravnaval tudi predloge sprememb zakonodaje, ko predlagatelj zakona ali njegovih sprememb in dopolnitev, ni Vlada Republike Slovenije, temveč ostali opravičeni predlagatelji predpisov.

Skupaj z dogovorom o spremembi pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta, so se vsi socialni partnerji dogovorili tudi o sklenitvi protokola Vlade Republike Slovenije in socialnih partnerjih o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga. Na podlagi protokola se je vzpostavil dogovor, da bo Vlada Republike Slovenije dosledno spoštovala in izvajala določila veljavnih pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta in brez predhodne vsebinske obravnave socialnih partnerjev na Ekonomsko-socialnem svetu, ne bo sprejemala ali predlagala sprejem predpisov, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja, ki jih v skladu s svojimi pravili obravnava ESS.

Na predlog zakona je podala pripombe tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. S tem, ko je opozorila na neskladje med zakonsko določbo in namenom, ki se z njo zasleduje, je sledila pripomba, na katero je opozorila že Vlada Republike Slovenije. Dikcija predloga zakona, drugi neodložljivi opravki, s katero se predlaga možnost plačane odsotnosti z dela, bi tako lahko pomenila, da bo vsak delavec, ne le tisti, ki je starš prvošolca, opravičen do plačane odsotnosti z dela, tudi zaradi kakšnega drugega neodložljivega opravka in bo odsotnost mogoče tudi daljše obdobje od nameravanega.

Vloženi amandma, ki je bil tudi že predstavljen, sledi namenu, ki se z dopolnitvijo 165. člena ZDR zasleduje, vendar ob tem velja še enkrat ključno opozoriti, da gre za predlog, ki ni usklajen s socialnimi partnerji, spremembe delovnopravne ureditve pa zakonodajno telo praviloma sprejema po predhodnem usklajevanju med socialnimi partnerji.

Hvala lepa.