Govor

dr. Franc Trček

Dobro jutro! Uvodoma bom rekel, da smo verjetno tisti, ki ne le v Evropski uniji, ampak tudi globalno, da imamo proračunsko razpravo in sprejemanje proračunov, pa predsednik ali pa predsednice vlade ni prisotnega na seji. Verjetno je krofe pekel. Gremo k tematiki današnjega dne.

Glede 1. točke in modrecev in inštitucij, glih toliko sem 5 let izdatno povohal EU in njene politike, ja, da pogosto si tudi modreci delajo bodoči šiht. Glede stališča Slovenije sem poskušal tu izluščiti stališče, dobro, malo mogoče proti opciji 3, ampak iz teh nekaj vrstic nekako izhaja, da mi ravno stališča nimamo glede tega. Na neki zaprti seji bi se mogoče pogovarjali tudi o tem, da bi kakšna inštitucija prišla v Slovenijo. Ampak se mi zdi, da ne znamo lobirati v tej smeri.

Vprašanje bi imel glede točke B, kjer v treh vrsticah zapišemo stališče in se drugi stavek glasi: Varnostne dejavnosti je treba dopolniti s humanitarnimi in razvojnimi napori za doseganje trajnosti sprememb na politični, gospodarski in socialni ravni, tako v Etiopiji kot tudi širše v regiji. Gospa državna sekretarka, s katerimi humanitarnimi in razvojnimi napori? To bi bilo moje vprašanje.

Sedaj če že neko stališče, berem tudi stališča drugih članic EU, se običajno opredeli ali nakaže kaj bi bila vsebina tozadevnih humanitarnih in razvojnih naporov. Upam, da me boste razsvetlili z odgovorom. Hvala.