Govor

Simona Leskovar

Najlepša hvala, gospod predsednik. Dobro jutro vsem poslankam, poslancem, kolegom!

Dovolite mi, da vam na kratko predstavim potek zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi ministrov za mednarodno razvojno sodelovanje, ki se srečuje enkrat na predsedovanje in bo potekal naslednji ponedeljek v Bruslju in se ga bom tudi sama udeležila.

Na dnevnem redu so tri ključne točke, in sicer potekala bo razprava o prihodnji finančni arhitekturi Evropske unije na področju razvoja. Razprava bo potekala na podlagi poročila, ki ga je pripravila skupina na visoki ravni. Naslednja točka bo razprava o podpori državam na prehodu, torej v tranziciji. Tukaj bo debata osredotočena na dve državi, in sicer na Sudan in Etiopijo. In tretja točka bo enakost spolov in izobraževanje v razvojnem sodelovanju. Tukaj bo gost etiopski minister za izobraževanje.

V okviru 1. točke, in sicer prihodnje evropske finančne arhitekture za naložbe zunaj Evropske unije, torej na razvojnem področju je pripravljeno končno poročilo visoke skupine modrecev, tako imenovane voices persons group. Poročilo te skupine, ki jo je vodil avstrijski predstavnik ugotavlja, da je obstoječ sistem zelo razdrobljen, zapleten, da mu manjka prepoznavnosti. Poročilo predstavlja iztočnice za vzpostavitev bolj učinkovitega sistema, katerega glavni cilj bi moral biti trajnostni razvojni učinek. Izpostavljene oziroma predstavljene so tri možne institucionalne rešitve, in sicer prva je ta, da se ustanovi nova inštitucija pod okriljem Evropske banke za obnovo in razvoj. Druga je ustanovitev povsem nove inštitucije, ki bi jo skupaj ustanovila Evropska banka za obnovo in razvoj, Evropska investicijska banka, Evropska komisija in države članice. Tretja pa je nova inštitucija v okviru Evropske investicijske banke. Na tem zasedanju v tej razpravi bodo prisotni tudi visoki gostje, in sicer že prej omenjeni avstrijski predstavnik, ki je vodil to skupino modrecev, predsednik Evropske investicijske banke in predsednik EBRD. Na zasedanju namerava Slovenija, tako kot druge članice, izpostaviti načelno zadržanost do ustanavljanja novih inštitucij, zlasti če je to povezano z dodatnimi finančnimi sredstvi in zahtevami in predvsem potrebo po nadaljnji neodvisni analizi, ki bi pokazala katera opcija je najbolj optimalna. Glede na to se bomo mi, se Slovenija načelno zavzema za podporo oziroma iskanje rešitev v smeri tretje opcije, ki zagotavlja primerno vključenost Evropske investicijske banke, kar po prepričanju tudi Ministrstva za finance pri nas zagotavlja večji vpliv državam članicam. Obravnava nadaljnjih korakov s tem v zvezi se bo odvijala v okviru delovnih teles Sveta Evropske unije za finančne zadeve, torej ECOFIN, ki bo to potrdil, sprejel 5. decembra.

Potem glede 2. točke, če dovolite zelo na kratko, bo govora o pomoči državam v tranziciji s strani EU in držav članic. Kot rečeno, razprava bo osredotočena na Etiopijo, na gospodarsko tranzicijo, reformni proces, izzive in partnerstva, priložnosti za partnerstva tam, vključno z vključevanjem zasebnega sektorja in na Sudan. To bo nadaljevanje razprave, ki so jo zunanji ministri opravili 11. novembra in so potrdili podporo mirovnemu procesu, reformam, vključitvi žensk in mladih v doseganje dolgoročne stabilnosti. Naše stališče je, da mora biti pristop in prizadevanja Evropske unije za celostni pristop k podpori Etiopije in Sudana v tem tranzicijskem obdobju, predvsem pa tudi regije oziroma kontinenta. In vse varnostne aktivnosti morajo biti sinhronizirane oziroma iti z roko v roki s humanitarnimi in razvojnimi napori.

Glede enakosti spolov in izobraževanja v razvojnem sodelovanje kjer, kot sem že rekla, tudi bo gost minister za izobraževanje Etiopije, bo rdeča nit razprave osredotočena oziroma posvečena enakosti spolov in izobraževanju v Afriki širše. Minister bo pa predstavil izkušnje Etiopije. Tukaj tudi mi v okviru Agende 2020 in v skladu z mednarodni zavezami se zavzemamo za krepitev mednarodnih prizadevanj za doseganje enakosti spolov in potrebno pravico žensk v mednarodnem razvojnem sodelovanju. Na tem področju smo tudi mi aktivni, tudi v teh državah. Podpiramo njihove napore in predvsem opozarjamo na to čez sektorsko povezanost tudi z drugimi izzivi, ki so kot so podnebni. Hvala.