Govor

Robert Polnar

Začenjam 26. nujno sejo Odbora za finance.

Sklicana je bila na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB na podlag drugega odstavka 48. člena poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci člani odbora: poslanec Jožef Horvat, poslanec Andrej Šircelj in poslanec Primož Siter.

Prejel sem celo serijo nadomestil. To pomeni, da kot nadomestni člani na seji odbora s pooblastilom sodelujejo: poslanec Aleksander Reberšek namesto poslanca Jožefa Horvata iz poslanske skupine Nove Slovenije; poslanka Nataša Sukič namesto poslanca Luke Meseca iz poslanske skupine Levica; poslanec Dejan Kaloh namesto poslanke Karmen Furman iz poslanske skupine Slovenske demokratske stranke; poslanka Nada Brinovšek namesto poslanke Suzane Lep Šimenko iz poslanske skupine Slovenske demokratske stranke; poslanec Igor Peček namesto poslanca Roberta Pavšiča iz poslanske skupine Liste Marjana Šarca in poslanec Andrej Rajh namesto poslanca Franca Kramarja iz poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko. In sicer: »Predlogi priporočil v zvezi z zaostrenimi pogoji kreditiranja prebivalstva«.

V poslovniškem roku nisem prejel dodatnih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot vam je bil poslan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, SE PRAVI PREDLOGI PRIPOROČIL V ZVEZI Z ZAOSTRENIMI POGOJI KREDITIRANJA PREBIVALSTVA.

Zahtevo poslanskih skupin koalicije ste prejeli dne 8. novembra 2019. Dne 13. novembra je odbor pridobil soglasje predlagateljev, da se seja skliče po poslovniškem roku in sicer danes, 27. novembra.

Na sejo so bili povabljeni: Matjaž Han v imenu predlagatelja; Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije; Andrej Bertoncelj, minister za finance, ki vidim, da je poslal zastopstvo; gospa Marijana Bednaš, direktorica Urada za makorekonomske analize in razvoj; gospa Stanislava Zadravec Caprirolo iz Združenja bank Slovenije; Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta. Zaenkrat nimam obvestil, da bi se kdorkoli od teh povabljenih opravičil.

Kot dodatno gradivo ste prejeli: dopis Združenja bank z oceno učinka makrobonitetnih ukrepov s prilogama, in to z dne 26. novembra letošnjega leta.

Začenjamo obravnavo predlaganega gradiva, zato prosim predlagatelja, poslanca Matjaža Hana, da predstavi zahtevo in k zahtevi predloženo gradivo.

Poslanec Han, izvolite, imate besedo.