Govor

Karla Urh

Spoštovani članice in člani komisije, gospod minister, vabljeni ter ostali prisotni, prav lepo pozdravljeni.

Uspeli smo začeti kljub vsem težavam, ki so danes na cesti, vsem zastojem, ampak seveda mi bomo nekako poskušali to prebroditi naprej.

Pričenjam 9. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: gospod Ferenc Horvath; in gospa Violeta Tomić.

Na seji kot nadomestni člani oziroma članice komisije s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Franca Breznika je Tomaž Lisec; gospod Andrej Rajh nadomešča gospoda Marka Bandellija; in gospoda Koprivca nadomešča Jani Prednik.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, ga na tem mestu nebi prebirala, saj je razviden s sklica. Svojo udeležbo sta opravičila: mag. Suzanne Weitlaner, predsednica kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Pavlova hiša; in Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker pa v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TOREJ NA OBRAVNAVO, INFORMACIJO O VKLJUČENOSTI TEMATIKE O SLOVENSKI SKUPNOSTI ZUNAJ MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V PROGRAME OSNOVNOŠOLSKEGA IN SREDNJEŠOLSKEGA IZOBRAŽEVANJA V REPUBLIKI SLOVENIJI.

K tej točki ste prejeli gradivo: Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU; Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper; in Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. To gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Obveščam vas, da ste na mizo prejeli tudi predloge sklepov komisije.

Današnjo sejo sem sklicala oziroma gospa predsednica, ker jo nadomeščam, na podlagi priporočil, ki smo jih v razpravah na sejah tega delovnega telesa slišali večkrat, hkrati pa sta bili junija 2019 objavljeni zaključni poročili dveh ciljno-raziskovalnih projektov o vključenosti tematike o slovenski skupnosti zunaj meja Republike Slovenije v programe osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja v Republiki Sloveniji Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU in Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper.

Zato predlagam, da se najprej seznanimo z izsledki teh dveh projektov, nato pa bi besedo dobili tudi ostali vabljeni. Se s tem načinom vodenja seje strinjate? Torej vidim, da s strinjate, ne vidim nasprotovanja.

Zato dajem besedo predstavnikom Inštituta za slovenstvo, izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, da nam prestavijo ugotovitve ciljno-raziskovalnega projekta Dejanska in potrebna prisotnost tematike slovenskega izseljenstva v učnih načrtih v osnovnih in srednjih šolah Republike Slovenije. Lepo vas prosim, da se za zvočnih zapis in njegov prepis predstavite.