Govor

Peter Šajn

Hvala lepa za besedo.

Jaz bi se naprej repliciral gospe Irglovi, ki je prej govorila kako so prepovedane fontane F1 oziroma prskalice. Gospa Irgl to ne zapade pod to. Kot sem vam zadnjič povedal na sestanku, za to zapade samo eden izdelek, ki je glavni učinek pok. Kresničke ne zapadejo pod to torej so dovoljene celo leto torej samo eden izdelek. Jaz bi se kot predstavnik industrije pirotehnične v Sloveniji osredotočil bolj na to zakaj smo mi danes tukaj zakaj se dva meseca s tem ukvarjamo.

In sicer pri vseh amandmajih in tudi pri prvem predlogu spremembe zakona ravno tako tudi na Komisiji za peticije se je veliko govorilo o onesnaževanju, o PM10 delcih in tako naprej. Arso to vsako leto govori o tem, vendar pri tem ne pove enega majhnega dejstva in to je koliko. Seveda mi onesnažujemo s PM10 delci pirotehnike onesnažuje. Vendar, če vam povem, da je 0,003 procenta od celotne vrednosti, ki jo Slovenija proizvede, od 14 tisoč 200 ton PM10 delcev – 0,003, potem veste koliko je to. Približno 5 ton od 14 tisoč 200 ton. Seveda, če vi to ne poveste a ne, si lahko ljudje potem naprej sami predstavljajo – smo onesnaževalci in potem si pač ljudje predstavljajo, če je to ARSO izpostavil, mora biti že velika številka. In ARSO je, jaz sem sicer nekaterim pokazal, enim pa še ne, na svojem biltenu leta 2016 tole objavil – to so PM10 delci v Sloveniji. Ta velik oblaček so kurilne naprave, ki so prvi problem v Sloveniji, potem transport in tako naprej. Torej male kurilne naprave predstavljajo 61 % ali 17,500-krat več, kot pirotehnika. Pa se vendar ukvarjamo s pirotehniko 2 meseca vsako leto. Medtem ko se pa kurilne naprave samo omeni v poročilu za leto 2018, izdano leta 2019, ker piše, da je glavni problem so kurilne naprave in promet, kot največja vira onesnaženja. Seveda potem sledijo njihovem poročilu temule kolačku, ki so za izdali – pirotehnike ni nikjer, ker je ne more biti, ne.

Torej zakaj to ARSO počne in potem posledično vsi mediji in tudi predlagatelji raznih amandmajev in tako naprej, to povzemajo? Zato, ker če nekaj zamolčiš, si od tam naprej lahko ljudje sami predstavljajo kako je, ne.

Torej za CO2. To je skoraj brezpredmetno, da govorimo o tem, torej CO2 predstavlja 0,00026 deleža od 14 milijonov ton, ki jih v Sloveniji proizvedemo. Torej nič. Plus to, da je CO2, ki je proizveden s pomočjo pirotehnike, ogljično nevtralen. Če ste poslušali gospo Angelo Merkel, je pred dvemi dnevi rekla, da si Evropa prizadeva, da bi bila ogljično nevtralna do leta 2050. Ane, pirotehnika je že danes. Zakaj? Ker vir za CO2 je oglje, oglje je pridobljeno z lesa, ne, in se tja tudi vrne. Torej to je ogljična nevtralnost in ne prispeva k segrevanju ozračja in kopičenju CO2 v ozračju. Vendar spet to noben ni povedal in če noben ne pove, si ljudje pač to sami ne znajo predstavljati.

Kar se tiče plastike – plastika v sami pirotehniki je praktično nezaznana, se ne uporablja. V pirotehniki se uporablja papir, a ne. In z naslednjim letom smo v društvu EUFIAS, to je združenje evropskih proizvajalcev pirotehnike, katerega član sem tudi jaz, smo se pač odločili, da ne bo plastike več notri, ne. Torej verjetno smo prva industrija, ki se lahko brani plastike na ta način.

Zdaj, za novo leto, še PM10 delci, ne, se vedno izpostavijo kot glavni problem okrog polnoči. In se vedno izpostavi pirotehnika kot glavni problem, kar seveda ob tistih urah je, ne, tukaj ni nobenega dvoma, med enajsto in eno je. Seveda pa se ti delci dodajo na neko podlago in ta podlaga so kurilne naprave in transport in tako naprej. In če si boste pogledali grafe – ob desetih zvečer ni nič PM10 delcev ampak jih je kar veliko, ne. In od tam naprej za 2 uri doda svoje tudi pirotehnika, ker se pač prižge vse ob istem času, to je pač namen novega leta, žal, ne.

Zdaj, te amandmaji in peticija se vedno nanašajo tudi na varstvo živali. In sigurno je v tem tudi nekaj res. Tudi jaz imam v družini enega psa, ki ne mara tega. Ampak ostalih 50 psov, ki jih poznam, pa s tem nimajo težav, ne. Ampak v Sloveniji enostavno ni nobenega društva, ki bi se s tem ukvarjalo profesionalno, vse so samo neke številke zelo na pamet, zato smo se malo pozanimali. In v Združenem kraljestvu imate tako imenovan Royal society for the prevention of cruelty of animals, torej RSPCA, to je daleč največja evropska organizacija za zaščito živali. Najbolje organizirana, najbolj številčna s kar 350 svojimi inšpektorji. In kaj so oni zapisali, kar se tega tiče? V svoji preambuli, ki govori o pirotehniki, si lahko preberete, da piše: »RSPCA ni za prepoved pirotehnike«. Kar je malo čudno za največjo organizacijo za zaščito živali, da to ne piše v preambuli. Oni imajo tudi svoj rdeči telefon, kamor lahko lastniki domačih živali pokličejo kadar koli je kakšen problem in lansko leto so prejeli milijon 175 tisoč klicev razburjenih lastnikov psov in domačih živali, od tega jih je bilo 411 povezanih s pirotehniko – 0,03 %. Verjetno iz tega izhaja njihova trditev, da pirotehnika ni problem in da oni niso za prepoved. Sodelujejo pa s predstavniki industrije in z Vlado, pri oblikovanju predlogov za spremembo standardov. Standardi kot podlaga direktivi, se pa trenutno tudi spreminjajo, kajne, in eden izmed predlogov je, kot sem pojasnil tudi gospe Irglovi, da bi se zmanjšal….