Govor

Bojana Potočan

Najlepša hvala, gospod predsedujoči, za besedo.

Tako kot je bilo že danes predstavljeno, je tudi na Komisiji za državno ureditev bil predstavljen predlog tega zakona in stališče Vlade, s tem da moram poudariti, da v trenutku, ko smo mi obravnavali to zadevo, še niso bili vloženi amandmaji, niti ni še bilo popolne uskladitve, kako bo končna verzija tega zakona. Poudarjeno pa je bilo, da se bo skušalo najti kompromis glede te starostne omejitve uporabe pirotehničnih sredstev do 18. leta in da bodo tudi nekatere druge uskladitve, na katere je bilo opozorjeno.

Komisija je podprla predlog zakona, je pa izpostavila, da je omejevanje prodaje in uporabe nujno, kajti pirotehnični izdelki povzročajo številne poškodbe, največkrat gre za mlajše osebe in celo otroke, zato bi bila takšna starostna omejitev vsekakor priporočljiva. Ravno tako pirotehnični izdelki, še posebej tisti, ki povzročajo pok, povzročajo hkrati tudi veliko trpljenja in stresa divjim in domačim živalim. Upoštevati pa je treba tudi okoljski vidik, kajti predvsem ognjemeti, na primer, povzročajo dodatno onesnaževanje zraka, predvsem s prašnimi delci PM10.

Komisija se je strinjala, da so preventivne akcije dobrodošle in pomenijo krepitev ozaveščenosti prebivalstva, da se uporablja čim manj pirotehničnih izdelkov. Vendar pa to ni dovolj, kajti že sedaj so nekatere zadeve prepovedane, pa kljub temu, na primer, če govorimo o petardah, se uporabljajo. Zato je bilo poudarjeno, da je vsekakor treba tudi nekaj narediti na nivoju nadzora in kaznovalne politike, da se te kršitve ugotovijo in seveda potem tudi ustrezno sankcionirajo. Hkrati pa se komisija tudi pridružuje željam, da se uporaba in prodaja izdelkov, ki povzročajo pokanje, uredi enotno za celoten trg Evropske unije.

Hvala.