Govor

Spoštovani vsi prisotni, kolegice in kolegi, gostje, vabljeni, vse vas lepo pozdravljam.

Pričenjam 13. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Prejel sem nekaj obvestil glede današnje seje. In sicer: Mašo Kociper, članico odbora, bo na tej seji nadomeščal mag. Andrej Rajh, poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek; Aljaž Kovačič, poslanec s poslanske skupine Liste Marjana Šarca bo nadomeščal Nika Prebila; pri Socialnih demokratih bo namesto mag. Bojane Muršič na seji sodelovala mag. Meira Hot. In poslanski skupini Levica imamo tudi eno obvestilo in sicer poslanec Željko Cigler bo sodeloval namesto poslanca Boštjana Koražije.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od točk ali za spremembo dnevnega reda. Zaradi tega je določen dnevni red seje tako, kot ste ga prejeli s sklicem seje.

In lahko preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA: PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O EKSPLOZIVIH IN PIROTEHNIČNIH IZDELKIH, druga obravnavam, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke s prvopodpisanim Danijelom Krivcem.

Na zahtevo predlagatelja je Državni zbor, kot veste, opravil splošno razpravo o tem zakonu.

Kot gradivo ste prejeli: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 18. novembra; mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 2. decembra letos.

K tej točki smo povabili: v imenu predlagateljev te novele poslanko gospo Evo Irgl; predstavnike Ministrstva za notranje zadeve; predstavnike Državnega sveta; Zakonodajno-pravne službe; gospoda Petra Šajna in gospoda Aleša Hama s strani zainteresirane javnosti.

Prejeli pa smo tudi amandmaje.

Če želite, spoštovane kolegice in kolegi z moje leve strani, iz poslanske skupine SMC-ja in Liste Marjana Šarca, lahko to točko za nekaj časa prekinemo, da se boste v vmesnem času pogovorili o tistem, kar se morate pogovoriti. Želite pavzo? Ugotavljam, da ne, zaradi tega vas prosim, da ne motite ostalih, ki sodelujejo na tej seji.

V poslovniškem roku smo prejeli tudi amandmaje. In sicer: poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke 19. 11. in potem spremembo 25. 11. letos; poslanke Meire Hot; poslanske skupine Levice. Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke pa je 2. 12. vložila predloge za amandmaje odbora k 1., 2., in 3. členu. Na klop pa smo prejeli tudi spremembo amandmajev k 1. in k 3. členu poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in predlog sprememb amandmaja glede novega naslova. Na klop ste prejeli tudi pregled amandmajev k predlogu zakona, po katerem bomo potem kasneje tudi opravili glasovanje.

Pričenjam torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih ter o amandmajih odbora, na koncu pa še glasujemo o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? (Ne.) Ugotavljam, da temu ne nasprotuje nihče.

Zaradi tega dajem besedo predstavnici predlagateljev za dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona, poslanki Evi Irgl.

Izvolite.