Govor

Samo Bevk

Pričenjam 7. sejo Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za obrambo, ki je bila s klicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, mag. Miloša Bizjaka, na mestnika načelnice Generalštaba Slovenske vojske, brigadirja Roberta Glavaša in ostale povabljene.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti minister za obrambo, Karl Erjavec in predstavnik kabineta predsednika Vlade.

Imamo kakšno pooblastilo? Ugotavljam, da ne.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. točka - Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za takojšnje prenehanje sodelovanja Republike Slovenije v vojni v Afganistanu.

2. točka - vprašanja in pobude članov odbora.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik predlagane točke dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČIL VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA TAKOJŠNJE PRENEHANJE SODELOVANJA REPUBLIKE SLOVENIJE V VOJNI V AFGANISTANU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim dr. Matejem T. Vatovcem in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora, imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 20. novembra 2019 in mnenje Vlade z dne 21. novembra 2019. K tej točki so bili vabljeni: predstavnik predlagatelja, poslanec dr. Matej T. Vatovec, Karl Erjavec, minister za obrambo, generalmajorka Alenka Ermenc, načelnica Generalštaba Slovenske vojske, Zakonodajno-pravna služba, urad predsednika republike, kabinet predsednika Vlade.

Pričenjam obravnavo predloga priporočila, v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o točkah predloga priporočila.

Želi predstavnik predlagatelja podati dodatno obrazložitev predloga priporočila. Izvolite, dr. Vatovec.